Dražen Oreščanin: Zatvaranje teretana je alibi za loš rad Stožera

Dražen Oreščanin: Zatvaranje teretana je alibi za loš rad Stožera

Zatvaranje teretana je apsolutna diskriminacija, mjera za kojom se poseglo jer Stožer u Splitu nije radio svoj posao, poručio je u Novom danu predsjednik glasa poduzetnika Dražen Oreščanin.

„Nisu radili kako treba, a onda su našli žrtvenog jarca. Tražili smo podatke o kojim i o koliko teretana se radi, nismo dobili. Od Ministarstva financija zatražili smo da za one koje su zatvorili podmire plaće i doprinose“, rekao je te naglasio da horizontalne mjere iz lock down-a jednostavno više nisu primjenjive već treba utvrditi tko se nije pridržavao propisa i njega zatvoriti, a druge pustiti da rade, rekao je za N1

„Ovo je alibi igra, opravdanje za tuđe pogreške“, zaključio je.

Naveo je primjer Stožera u Istri koji je, kaže, uvijek bio tjedan dva ispred ostalih, a Istra je imala najveći broj turista i najmanje zaraženih.

„Prema tome, sve smo otvorili zbog sezone, a to je uzrokovalo porast broja zaraženi, ne drži vodu jer u Istri i na Kvarneru su se ljudi držali propisa, u Dalmaciji nisu. Uzroci su loš rad stožera, a mjere pogađaju ljude koji nisu ništa krivi“, rekao je.

Od plana oporavka ne očekuje ništa konkretno i dobro jer nitko iz privatnog sektora nije direktno uključen u to.  „Jučer smo dobili informaciju da se država neće uključiti u razgovore za otpisom kamata na kredite i leasinge tijekom krize, nakon što istekne moratorij. Te tvrtke će propasti“, upozorio je.

Očekuje drastičan pad BDP-a, a pravo stanje pokazat će se kad se vidi koliko je sezone, za koju kaže da su je izvukli kampovi, nautičari i privatni smještaj, spašeno. „Procjenjuje se s 38 000 do 75 000 izubljenih radnih mjesta, vidjet ćemo u desetom mjesecu kad isteknu moratoriji na kamate na kredite i ovrhe, onda ćemo vidjeti ukupnu štetu, blokirane i nezaposlene“, rekao je.

Smatra da su razlike između njih i HUP-a velike, jer oni zastupaju poduzetnike, dok udrugu poslodavaca čine menadžeri velikih kompanija. „Doživljavaju nas kao prijetnju pa nema prevelike suradnje“, rekao je i dodao da još ne ispunjavaju sve uvjete za ulazak u gsv, iako imaju 12 000 članova. Podsjetio je da su prije izbora kontaktirali sve stranke i da je puno njih podržalo njihovih 6 ključni reformi.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex