Hrvatska na udaru toplinskog vala: DHMZ izdao upozorenja i za kopno i za more

Hrvatska na udaru toplinskog vala: DHMZ izdao upozorenja i za kopno i za more

Pred nama je zadnji kolovoški vikend, a obilježit će ga vrućina, južina, ali i postupno sve nestabilnije vrijeme zbog približavanja poremećaja

Pred nama je zadnji kolovoški vikend, a obilježit će ga vrućina, južina, ali i postupno sve nestabilnije vrijeme zbog približavanja poremećaja. Zato će biti sve vjetrovitije  i uz pad tlaka zraka biometeorološki nepovoljnije. Javlja RTL

Subota

Subota prijepodne u većini zemlje sunčana, dok bi u najzapadnijim krajevima moglo već i ponekog pljuska. Jutro će biti toplije od jučerašnjeg, na kopnu od 16 °C do 19 °C. Na moru najniža temperatura između 23 °C i 25 °C. Jugo će jačati, na srednjem i južnom Jadranu već do podneva i umjereno jako.

U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj u drugom dijelu dana sunčano, ali uz granicu sa Slovenijom i u Međimurju postoji vjerojatnost za poneki izolirani pljusak. Bit će sparno i još toplije nego danas, oko 32 °C. Puhat će slab do umjeren južni vjetar. 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu poslijepodne sunčano i vrlo vruće, najviša će temperatura biti između 32 i 34 °C. Bit će vjetrovitije nego danas uz uglavnom slab istočnjak i jugoistočnjak.

U Dalmaciji i njezinoj unutrašnjosti sutra popodne sunčano i vruće – oko 32 °C. No, bit će vrlo vjetrovito. Jugo sve neugodnije – s udarima oko 65 km/h, na otvorenom i do 85 km/h! 

Sredinom dana na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i u gorju, može biti grmljavinskih pljuskova, uz lokalno moguć i neverin. Puhat će umjereno, na otvorenome do jako jugo i oštro, u gorju na udare jak jugozapadnjak. Posvuda ostaje vruće. 

Kopno

U nedjelju uz sparinu i južinu, na zapadu i sve nestabilnije. Češći, rasprostranjeniji, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi stižu u ponedjeljak uz sjeverac i osjetan pad temperature. Od utorka smirivanje, ali ne i potpuna stabilizacija.

More

U nedjelju još jedna topla noć, a u Dalmaciji i sunčan i vruć dan. Na sjevernom Jadranu nestabilno uz lokalne grmljavinske pljuskove koji se u ponedjeljak očekuju duž većeg dijela obale, moguće i kao neverini. Jako jugo s olujnim udarima u ponedjeljak slabi. 

Preporuka

Prije spomenute promjene vremena slijedi jedan kratki toplinski val uz sve izraženiju južinu. Zato se upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda odnose na umjerenu opasnost od subotnje dnevne vrućine na kopnu i neugodno tople noći na moru, ali i na umjereno do jako jugo, koje će jačati u popodnevnim satima. 

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex