Potraga za djevojčicom: 11-godišnja Banin iz Afganistana nestala u Slunju, njezini roditelji prebačeni u Zagreb….

Potraga za djevojčicom: 11-godišnja Banin iz Afganistana nestala u Slunju, njezini roditelji prebačeni u Zagreb….

Još nije pronađena nestala djevojčica za kojom policija i vojska intenzivno tragaju već dva dana

Vojska češlja 240 četvornih kilometara vojnog poligona Eugen Kvaternik kraj Slunja tražeći jedanaestogodišnju afganistansku djevojčicu Banin Hosseini. Izgubila se noću prije dva dana ilegalno prelazeći granicu sa skupinom od 13 migranata i migrantkinja iz BiH u Hrvatsku. Ubrzo se u potragu uključila i policija.

”Do sada poduzete mjere i radnje traganja nisu rezultirale pronalaskom djevojčice za kojom je ujedno raspisana potraga i objava u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. U skupini s kojom je bila djevojčica sedam je punoljetnih, a troje maloljetnih osoba”, objasnila je glasnogovornica PU Karlovačke Andrea Lenard.

Svih 13 migranata i migrantkinja su nakon policijske obrade smješteni u prihvatilištu za strance Porin. Ono što će sigurno otežati potragu i istragu te identifikaciju jest činjenica da roditelji Banin nemaju nijednu fotografiju svoje kćeri.

Svi su, kako doznajemo, zatražili azil u Hrvatskoj. Cijeli slučaj podsjeća na onaj iz rujna 2018. godine kada je sirijski migrant tvrdio da ga je hrvatska policija razdvojila od petogodišnje kćeri. Međutim, kasnije se ispostavilo da je lagao i da u Europu nije uopće došao s kćeri. Bio je zatražio azil u Hrvatskoj i za nekoliko dana pobjegao, a od tada mu se gubi svaki trag. 

”U odnosu na djevojčicu nastavlja se s mjerama traganja u cilju njezinog pronalaska uključujući i intenzivnu međunarodnu suradnju sa susjednim zemljama kako bi nesporno utvrdili identitete osoba i kao i registraciju u sustavima azila susjednih zemalja”, kazala je Lenard.

Istraga će pokazati je li i ovdje riječ o zlouporabi, sutra će se u cijelu priču, kako je potvrdila RTL-u, uključiti pravobraniteljica za djecu, a pomoć nude i brojne organizacije civilnog društva.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex