Na jesen bi se u blokadi moglo naći oko 400.000 građana. Vlada priprema mjere…

Na jesen bi se u blokadi moglo naći oko 400.000 građana. Vlada priprema mjere…

d 18. listopada, kada istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, Fina će ponovo plijeniti novac s računa građana koji nisu podmirili svoje dugove.

Vlada definitivno više neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka, što znači da se u listopadu i studenom očekuje pravi tsunami ovrha. Prema procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, javlja novac.hr. 

Nekoliko sugovornika iz Vlade, uz napomenu da se mjere pomoći gospodarstvu i građanima kakve su se do sada donosile ne mogu produljivati, tvrdi da se u Banskim dvorima ne zanemaruje socijalna komponenta. Kažu da razrađuju scenarije za što bezbolniji prijelaz s potpunih obustava ovrhe na njihovo vraćanje. Piše Večernji list

Jedna od opcija po kojoj bi se pomoglo građanima, a ne bi se previše zakidalo vjerovnike, jest omogućavanje otplate duga na rate. U Ministarstvu pravosuđa i uprave su za novac.hr potvrdili su tu informaciju navodeći kako je njihova Uprava za građansko pravo već pripremila nacrt dokumenta kojim će se obratiti Javnobilježničkoj komori. Rješenja bi se trebala donijeti idućeg mjeseca.

Cilj je da se u dogovoru s javnim bilježnicima nađe rješenje koje će spriječiti da se preko noći golemi broj ljudi nađe u potpunoj blokadi. Javnobilježnička komora bi trebala dati svoje prijedloge kako, i po kojim kriterijima, građanima omogućiti postupno vraćanje dugova. “Moramo pomoći građanima, ali i vjerovnicima omogućiti da naplate svoja potraživanja”, kaže sugovornik iz Vlade.

“Zakonom o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti kojim je propisan zastoj svih ovršnih postupaka i ovrha na plaći i mirovini, dakle ne provode se ovršni postupci (osim u slučaju zakonskog uzdržavanja, rente ili ako u pojedinačnom postupku sudac odluči da je nužno poduzeti ovršnu radnju), s time da sudovi, javni bilježnici i poslodavci i HZMO predmete uredno zaprimaju radi zastare i prednosnog reda, a kao pomoć gospodarstvu – stečajni razlozi nastali za vrijeme trajanja posebnih okolnosti nisu pretpostavka za podnošenje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka”, podsjećaju u Ministarstvu pravosuđa i uprave uz napomenu kako ni Fina do 18. listopada (uz izuzetak zakonskog uzdržavanja, rente) ne plijeni sredstva s računa, ali uredno zaprima zahtjeve. Piše Večernji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex