Adrović: Moratoriji na kredite do 31.12., a u ovrhe će se ići gdje se može…

Adrović: Moratoriji na kredite do 31.12., a u ovrhe će se ići gdje se može…

Predsjednik Udruge banaka Zdenko Adrović u Novom danu rekao je da će banke svakako nastaviti s moratorijima i restrukturiranjem kredita građanima pogođenim posljedicama koronakrize, do 31.12.2020.

„Na početku epidemije europski regulatori omogućili su bankama u EU-u da mogu odgađati i restrukturirati kredite do 31.12., banke to, dakle, mogu i svakako hoće“, naglasio je.

Kada je riječ o ovrhama, kaže da se tu prate domaći propisi. „To je domaći propis, ovrhe se ne provode za protekla 3 + 3 mjeseca, ta mjera uskoro istječe. Smatramo da treba biti financijske discipline, ona je dobra i pridonosi normalizaciji odnosa“, rekao je te dodao da će se banke držati zakona i ići u onaj dio ovrha koji im je omogućen i gdje se može.

„Svi koji objektivno mogu vraćati svoje dugove, trebaju to činiti“, rekao je Adrović.

Kaže da s 31. srpnja imaju podatak o blagom ukupnom rastu udjela loših kredita s 5,1 na 5,5 posto te da će prema svim analizama koje se rade, to rasti. Tvrdi da su pooštreni uvjeti za kredite zapravo blagi i zanemarivi.

„Nešto će se pooštravati uvjeti, nešto su pogoršani u obliku kreditne stope, ali zanemarivo, to je sve u redu. Potražnja je pala i prema zadnjim podacima u srpnju je rast gotovinskih i namjenskih kredita počeo padati s 3,8 s 2,8 posto, jer prestaju razlozi za takvu vrstu kredita.

Dodao je i da ubrzava stambeno kreditiranje, gdje očekuju rast, piše N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex