Čeminac: Umjesto da pomažu starijima natjerane da farbaju ogradu na nogometnom igralištu…

Čeminac: Umjesto da pomažu starijima natjerane da farbaju ogradu na nogometnom igralištu…

U okviru dviju faza programa zapošljavanja žena Zaželi, od 2017. do kolovoza 2020. na području Hrvatske ugovoreno je 460 projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna. Tim je projektima ugovoreno zapošljavanje 9028 žena radi skrbi o 46.458 starijih i nemoćnih osoba.

Podatci su to Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Na području Osječko-baranjske županije ugovoreno je 87 takvih projekata, ukupne vrijednosti 265,2 milijuna kuna, a u okviru njih ugovoreno je zapošljavanje 1867 žena radi skrbi o 9539 osoba.

Za izbor žena, odnosno za njihovo praćenje i kontrolu rada, odgovoran je korisnik, a kako tvrde u Ministarstvu, aktivnosti koje zaposlene žene obavljaju moraju biti u skladu s ciljevima programa. Jedan od projekata iz programa Zaželi provodi se i u općini Čeminac, ali, navodno, pedesetak tamošnjih žena obavlja i poslove koji nisu u skladu s ciljevima programa. Tvrde to mještani koji su skupinu žena iz projekta Zaželi vidjeli na igralištu NK Međimurec u Kozarcu kako boje ogradu. Iako nije riječ o fizički preteškom poslu, ističu kako je tih dana temperatura bila viša od 30 Celzijevih stupnjeva te kako taj posao nije u “opisu poslova” koji se obavljaju u sklopu projekta.

Tvrdi to i općinski vijećnik Matko Perković (HDSSB), koji je spomenutom ministarstvu poslao dopis zbog uočenih nepravilnosti te zloporaba u provedbi projekta.

“Kroz ovaj projekt uposleno je pedesetak žena, čiji je zadatak skrbiti o osobama starije životne dobi. No, uočio sam niz nepravilnosti, odnosno sustavno korištenje žena iz ovog projekta za obavljanje nekih drugih poslova, uz nalog načelnika općine, Zlatka Pinjuha”, piše Perković.

Zloporabe su se zbile 17. i 21. kolovoza, kada su žene uposlene u projektu, od 8 do 14 sati, na nogometnom igralištu u Kozarcu morale obavljati zadatke koje im je dao načelnik posredovanjem koordinatorice. Kaže kako su negodovale, ali im je, navodno, zaprijećeno da će u slučaju odbijanja posla dobiti otkaz.

Također naglašava kako im je zabranjeno da u dnevnik rada upisuju stvarne aktivnosti za dva spomenuta dana. Neslužbenu potvrdu da su ogradu na igralištu, koje već godinama ne služi ničemu (a koje je u fazi obnove), bojile žene iz programa pomoći starijim osobama, dobili smo i iz NK Međimurec. Iz Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike potvrđuju kako su 25. kolovoza zaprimili prijavu sumnje na postojanje nepravilnosti u vezi s poslovima koje obavljaju žene zaposlene u okviru projekta.

“Prijava sumnje na nepravilnost, sukladno s propisanom procedurom, upućena je na daljnje postupanje i utvrđivanje činjenica Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nadležnom za utvrđivanje nepravilnosti”, ističu u Ministarstvu. Možda bi u svemu tome neke stvari bile jasnije da smo iz Općine Čeminac dobili odgovor na naš upit vezan uz cijelu priču oko bojenja ograde na mjesnom igralištu, ali on do ponedjeljka poslijepodne nije stigao. Piše Ivica Getto Glas Slavonije

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex