Gospodarstvo odsječeno od sudova: Poduzetnici neće znati je li protiv njih pokrenut sudski spor…

Gospodarstvo odsječeno od sudova: Poduzetnici neće znati je li protiv njih pokrenut sudski spor…

U budućnosti se očekuje da će i građani morati komunicirati sa sudovima na isti način kao i tvrtke

Od 1. rujna više od 140.000 poslovnih subjekata u Hrvatskoj, koji čine 86 posto domaćeg gospodarstva, nema pristup sudovima, upozoravaju odvjetnici.

Država je do kraja kolovoza tražila da sve tvrtke registriraju svoj službeni e-mail u Sudski registar i da potom zatraže pristup na sustav e-Komunikacije sa sudovima. I dok se većina rasprave vodila oko procedure registracije e-maila, pravi je problem postao očit tek sada.

Sudovi su, naime, promijenili praksu. Ako netko tuži tvrtku, sudac više ne printa tužbu i ne šalje je na njenu službenu fizičku adresu već koristi elektroničku komunikaciju. Nova je praksa da se tvrtki na službeni e-mail pošalje obavijest da je netko tuži, a u elektronički pretinac e-Komunikacije tvrtki sjeda spis i sve druge informacije.

Radni sporovi

Danijel Pribanić, odvjetnik iz Zagreba, kaže da poduzetnici ne bi trebali brinuti hoće li dobiti kaznu za registraciju e-maila ili ne, već hoće li zbog činjenice da to nisu učinili imati ikakav način da saznaju je li protiv njih pokrenut neki sudski spor.

“To je realna opasnost za 99,9 posto poduzetnika u Hrvatskoj. Iznimka je onih 0,1 posto, mahom velike tvrtke koje su dale punomoć odvjetnicima koji već imaju pristup u e-Komunikaciju i koji onda izravno od suda primaju te obavijesti. Svi drugi, u tom nultom koraku, nemaju način da saznaju da se protiv njih pokrenuo sudski spor”, ističe Pribanić.

Dodaje da je to posebno osjetljivo u slučaju radnih sporova, gdje bi tvrtke mogle početi gubiti sporove pukom automatikom s obzirom na to da poslodavac potencijalno nije ni svjestan da se protiv poduzeća vodi sudski spor.

Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da su pravne osobe bile dužne do rujna zatražiti pristup informacijskom sustavu elektroničke komunikacije sa sudovima. Dodaju da je do 28. kolovoza 2020. to učinilo oko 23.000 pravnih osoba.

“S time da svakodnevno u velikom broju stižu novi zahtjevi te ističemo da će se pristup e-komunikaciji moći ostvariti i nakon 1. rujna ove godine”, navode u Ministarstvu.

Upis pri osnivanju

Nisu pak naveli koliko poslovnih subjekata u Sudskom registru već ima registriranu e-mail adresu. No, ta je brojka sigurno veća od 17.886, koliko je novoosnovanih subjekata upisano u Sudskom registru unatrag godinu i pol dana, otkako se odmah pri osnivanju može registrirati i e-mail adresa.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ističu da u zadnje vrijeme poslovni subjekti odmah pri osnivanju upisuju jednu ili više e-mail adresa te da na taj način ostvaruju i uštedu. To vrijedi i za njihov online servis za registraciju poslovnih subjekata START. Piše Bernard Ivezić Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex