HDZ-ov kandidat za Zagreb ipak neće biti Beroš, otkrivamo koje novo ime se sve češće spominje!

HDZ-ov kandidat za Zagreb ipak neće biti Beroš, otkrivamo koje novo ime se sve češće spominje!

HDZ je nakon uspjeha na parlamentarnim izborima i nikad boljeg rezultata koji su tada ostvarili u Zagrebu odlučio na proljeće ozbiljno ući i u utrku za metropolu. Iako se mjesecima spekuliralo da bi na lokalnim izborima, koji bi se trebali održati 16. svibnja 2021., njihov kandidat za Zagreb trebao biti ministar zdravstva Vili Beroš, u stranci se zadnjih dana sve više priča da bi to ipak mogao biti Domagoj Ivan Milošević. Piše Jutarnji list

– U vrhu stranke o tome za sada još nije donesena nikakva odluka, ali točno je da se Milošević u nekim razgovorima spominje kao mogući kandidat. On svakako ima želju za time, već se aktivno priprema i okuplja ekipu, ali tek treba vidjeti hoće li se stvari odvijati u tom pravcu – kazao nam je jučer jedan visoki dužnosnik HDZ-a. Dodao je i da je ministar Vili Beroš ispao iz kombinacija da bude kandidat.

– Jedno vrijeme se Beroš spominjao, ali ministar ima puno posla zbog koronavirusa, a priprema se i reforma zdravstva pa nije realno da ide u utrku za Zagreb – kaže naš sugovornik, dodajući da mu u prilog nisu išle ni zadnje afere koje se spominju oko njegovog imena, ali ni pad popularnosti Nacionalnog stožera.

Zagreb je važan

Izvori iz HDZ-a govore da se na odluku o kandidatu za Zagreb neće dugo čekati.

– HDZ-u je Zagreb jako važan i želimo na vrijeme početi s pripremama. To je svakako tema koja se otvara. Do sada smo imali neke druge prioritete – sezonu, školu, gospodarstvo, ali to će u rujnu svakako doći na dnevni red – kazao je naš sugovornik dobro upućen u situaciju.

I drugi članovi stranke tvrde da vodstvo HDZ-a želi što prije početi s pripremama za lokalne izbore te da se ništa ne želi prepuštati slučaju.

– Na prijašnjim izborima uvijek se u utrku ulazilo jako kasno, a imena kandidata objavljivana su u zadnji čas. Zbog toga nisu bile moguće ozbiljne pripreme pa bi sve uvijek završilo nekim debaklom. Jasno je da je tada HDZ redovito igrao na Milana Bandića pa sve to nije čudno. No, sada nam se prvi put otvara ozbiljna šansa za Zagreb i sve će biti drugačije – govori još jedan od sugovornika.

I on kaže da bi tijekom rujna trebali biti dogovoreni detalji o tome, no ističe da prije svega treba donijeti odluku o nastavku unutarstranačkih izbora. Podsjetimo, nakon što je 15. ožujka izabrano novo vodstvo HDZ-a, proces unutarstranačkih izbora je zbog pandemije koronavirusa, ali i zbog parlamentarnih izbora, bio zaustavljen. Jedno vrijeme se spekuliralo da bi taj proces, ovisno o epidemiološkoj situaciji, mogao biti nastavljen na jesen, no, prema sadašnjim informacijama iz stranke, vjerojatnije je da se on nastavi na proljeće, nakon lokalnih izbora.

To bi dijelom zakompliciralo situaciju s obzirom na to da su u HDZ-u planirali odabrati kandidate za lokalne izbore odmah nakon provedenih unutarstranačkih izbora kako bi oni imali dovoljno vremena za pripreme. HDZ, naime, nakon dugo vremena, osim u Zagrebu, ima dobre šanse da ostvari uspjeh i u još nekoliko velikih gradova, poput Splita i Osijeka.

– Još nema ni odluke o nastavku unutarstranačkih izbora, mislim da će se i to dogovoriti sada u rujnu – kazao nam je jedan istaknuti HDZ-ovac, koji nam je također potvrdio mogućnost Miloševićeve kandidature.

– Koliko znam, bilo je nekakvih razgovora o tome, ali ništa službeno. Mislim da ništa još nije definirano niti čvrsto dogovoreno oko toga – rekao je naš sugovornik, dodajući da se ta opcija prvi put počela spominjati u vrijeme sastavljanja lista za parlamentarne izbore.

Odluka uskoro

– Tu je jako važno riješiti situaciju oko Zagreba i novog vodstva te organizacije. Nije dobro kad u utrku za gradonačelnika ide jedan kandidat, a šef organizacije je netko drugi, kao što je bio slučaj s Dragom Prgometom i Andrijom Mikulićem, pa smo praktički imali dvije politike. Zato bi bilo bolje da se unutarstranački izbori nastave sad na jesen, no izgleda da to neće biti tako zbog korone. Neko vrijeme se spekulirao i da bi Mikulić mogao dati ostavku – kazao je jedan HDZ-ovac blizak vrhu stranke.

Dodao je da se razmatra i mogućnost da se u slučaju odgode unutarstranačkih izbora do proljeća sada donese odluka da o raspuštanju Istre, Like i Zagreba te da se postave povjerenici, što bi moglo riješiti neke probleme.

– U tom bi slučaju povjerenik za Zagreb mogao ujedno biti kandidat za gradonačelnika, što bi bila bolja opcija. Ako bi taj kandidat ostvario dobar rezultat na lokalnim izborima, onda bi poslije mogao ići dalje, na regularne unutarstranačke izbore i tako službeno postati šef zagrebačkog HDZ-a. Dakle, dosta je tu još opcija, no čeka se odluka vodstva pa ćemo vidjeti. Vjerujem da će to biti uskoro – zaključio je naš sugovornik. Piše Rozita Vuković Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex