Maltretirali maloljetnike: Bahati i vulgarni zagrebački policajci zaradili disciplinske prijave…

Maltretirali maloljetnike: Bahati i vulgarni zagrebački policajci zaradili disciplinske prijave…

Kad policija upadne na rođendansku zabavu i pritom da do znanja da se previše buči te kako je fajrunt, nikome od sudionika proslave ta informacija ne sjedne.

Bilo je tako i prošle subote, negdje oko jedan sat poslije ponoći, kada su policijski službenici, na poziv susjeda, intervenirali u prostor za tulume u Gradišćanskoj ulici na zagrebačkom Črnomercu. Uslijedilo je legitimiranje 17-godišnjeg slavljenika i pojedinih gostiju, a pritom je otkriveno i da nekolicina njih kod sebe nema osobne iskaznice. Reakcija policije u jednom trenutku prilikom pokušaja legitimiranja, a što se može vidjeti i na snimci koju je Jutarnjem ustupio jedan od gostiju, poprima neprimjerene obrise, točnije korišteni vokabular i fizičke poteze, zbog kojih u konačnici dvojica policajaca radi teže povrede službene dužnosti idu na Disciplinski sud. Piše: Jutarnji list

– Dođi i ti sad ‘vamo. Koliko imaš godina? Daj osobnu. Nemaš osobnu, ha? Nemaš? Što glumiš? Koliko imaš godina? Sad ćeš 18? Super, sad ideš sa mnom u postaju. Sačekaj me tu – kaže policajac maloljetniku bez osobne dok ga pokušava legitimirati.

Pritom srednjoškolac u ruci drži cigaretu koju mu policajac izbija iz ruke udarcem te ga upozorava: “Baci to iz ruke dok razgovaraš sa mnom”.

Preplašen postupanjem, tinejdžer je policajcu kazao da mu se ne sviđa kako se derao na njegova prijatelja, na što mu policajac odgovara: “Boli te k… kako ja s njim razgovaram (…) Sad ćeš ići sa mnom, neka mama i tata po tebe dođu u postaju”.

– Na temelju dojave o remećenju javnog reda i mira vikom i galamom u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu, policijski službenici izašli su na mjesto događaja i neposrednim zapažanjem djelomično potvrdili navode iz dojave. Utvrđeno je da se ne radi o ugostiteljskom objektu ili drugom sličnom objektu za pružanje usluga, na koje bi se odnosili propisi o radnom vremenu, već o prostoru u vlasništvu fizičke osobe te je poduzetim policijskim ovlastima, izdanim upozorenjima i naredbama uspostavljen javni red i mir. Provedenim provjerama policijskog postupanja utvrđeni su propusti u ophođenju policijskih službenika prema zatečenim građanima, kao i pogreške u taktici i metodici u primjeni policijskih ovlasti te će zbog sumnje da je došlo do teže povrede službene dužnosti, protiv dvoje policijskih službenika biti podneseni zahtjevi za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu u Zagrebu – odgovorili su nam iz PU zagrebačke.

Nekoliko gostiju, pa i slavljenik, požalili su nam se na policijsko postupanje naglašavajući da je razgovor policajaca s pojedincima bio neprijatan, pun agresivnih tonova i unošenja u lice.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex