Džakula tvrdi: Pupovac nema pojma gdje je Šreter…

Džakula tvrdi: Pupovac nema pojma gdje je Šreter…

Zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto posljednja je u nizu hrvatskih desno orijentiranih političara i medija koji godinama napadaju Milorada Pupovca da ne želi otkriti kako je u kolovozu 1991. završio dr. Ivan Šreter, predsjednik HDZ-a u Pakracu i šef lokalnog kriznog stožera.

Njega su oteli srpski pobunjenici, a temelj za tvrdnje da je Pupovcu poznata Šreterova sudbina navodi su iz memoara nekadašnjeg državnog dužnosnika Slavka Degoricije.

U njima je Degoricija opisao kako je s Pupovcem imao dogovor da će on sa svoje strane učiniti sve da na slobodu budu puštena dva srpska liječnika koja su Hrvati zatočili na sisačkom području, a da aktualni predsjednik SDSS-a isto napravi kad je riječ o Šreteru.

Degoricija je svoje odradio, a Pupovac nije, uz inicijalno obrazloženje da je Srbima Šreter potreban zato što je liječnik i da će ga naknadno osloboditi. Karolina Vidović Krišto jučer je u okviru iznošenja stajališta Kluba progovorila o nestalom HDZ-ovcu.

– Milorade Pupovče, gdje je doktor Šreter? Je li istina da je nemoguće naći tijelo jer ga nema? Jesu li ga vaši tadašnji kolege zapalili?

Pupovac je dosad uglavnom šutio na ove prozivke, jučer se nije javljao na mobitel, ali nam je o njegovoj ulozi u slučaju Šreter ispričao Veljko Džakula, koji je Domovinski rat u zapadnoj Slavoniji proveo na srpskoj strani. Pritom je važno da su Pupovac i Džakula politički protivnici.

– Nas smo se dvojica čuli telefonom i dogovorili se da on dođe u Pakrac i zatim prijeđe na srpsku stranu. Osobno sam ga dočekao i odveo na sastanak s ljudima koji su u to vrijeme bili gospodari rata i svega ostalog, Veljkom Vukelićem i Jovanom Vezmarom.

Pupovac im je prenio poruku hrvatske Vlade da se rat mora prekinuti, da u srpskim selima policajci trebaju biti Srbi, u hrvatskim Hrvati, a u miješanima da Hrvati u policiju predlože Srbe i obratno.

Vukelić i Vezmar to su odbili, rekavši da idu u rat do kraja. Pupovac ih je pitao i za Šretera, ali oni nisu o tome htjeli razgovarati. Dakle, Pupovac nema pojma o Šreteru. Poznato je da se ja s njim oko mnogo čega ne slažem, ali što se ovog tiče, on je potpuno čist. I Pupovac i ja pokušali smo, ali nismo uspjeli ništa u vezi Šretera, naglašava Džakula. Piše Novi list

1
0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex