Slovenci lansirali satelite…

Slovenci lansirali satelite…

Slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Zdravko Počivalšek napisao je na Twitteru da je Slovenija lansirala satelite Nemo HD i Trisat.

Lansiranje slovenskih satelita pozdravio je i predsjednik Borut Pahor, javlja agencija STA.

Slovenski sateliti lansirani su u sklopu programa Small Spacecraft Mission Service kojim je moguće istovremeno lansirati brojne male i nanosatelite.

Slovenski satelit Nemo HD trebao bi se smjestiti na visini od otprilike 515 kilometara od Zemlje, a glavna će mu zadaća biti interaktivno promatranje našeg planeta zahvaljujući multispektralnoj kameri i videokameri visoke razlučivosti.

Nanosatelit Trisat bi sa svojih pet kilograma trebao kružiti na visini od oko 530 kilometara i prvestveno je namijenjen testiranju izdržljivosti nove svemirske elektronike, a ujedno će nadzirati zagađenost površine mora, detektirati žarišta požara te bilježiti razine vulkanske prašine u atmosferi.

Direktor tvrtke Arianespace, koja je obavila samo lansiranje, Stephane Israël, potvrdio je uspješno lansiranje rakete te dodao kako je program Small Spacecraft Mission Service (SSMS) prvi korak na rastućem tržištu malih satelita. Piše N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex