Vlada kreće u novi pokušaj kupovine borbenih aviona: Službene ponude stižu 9. rujna

Vlada kreće u novi pokušaj kupovine borbenih aviona: Službene ponude stižu 9. rujna

Povjerenstvo, koje će Vladi nakon razmatranja ponuda predložiti koje će avione Hrvatska kupiti

Vlada kreće u novi pokušaj kupovine borbenih aviona. Nakon što je početkom ljeta  osnovala međuresorno povjerenstvo za pripremu i provedbu nabavke borbenih aviona, za manje od tjedan dana 9. rujna očekuju se i službene ponude.

Povjerenstvo, koje će Vladi nakon razmatranja ponuda predložiti koje će avione Hrvatska kupiti, vode predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga admiral Robert Hranj.

Uz njih o nabavi će odlučivati i članovi Saborskih odbora, predstavnici ministarstva, vojni zapovjednici kao i predstavnci sigurnosno-vojnih agencija. Vlada je nakon izbora današnjom odlukom ažurirala sastav povjerenstva a SDP-ov predsjednik Saborskog odbora za obranu Franko Vidović odbio je biti član.

Detalje doznajemo od Borisa Miševića i njegova gosta brigadira Davora Tretinjaka koji je član Povjerenstva za nabavku borbenih zrakoplova koji je komentirao kada bi borbeni avioni mogli najranije sletjeti u Hrvatsku te kakve se ponude očekuju.

“Poslali smo zahtjev za ponude u sedam zemalja: SAD, Francusku, Švedsku, Izrael, Grčku i Norvešku. Obavijestit ćemo javnost nakon toga”, rekao je Tratinjak.

Hrvatska je za koronakrizu potrošila 50 milijardi kuna, a borbeni avioni nisu jeftini. Tratinjak je komentirao i je li bolje kupiti nove ili rabljene avione.

“Međuresorno povjerenstvo će predložiti oba modela, a Vlada će odlučiti. To je otprilike kao da uzmete Mercedes dvije, tri godine star, kada biste uspoređivali avion i auto, što je nemoguće, ali to je otprilike to”, izjavio je Tratinjak.

U javnosti se pojavila ponuda o 170 milijuna za 12 polovnih F-16 aviona.

“Nijedna kompanija na svijetu ne može ponuditi avione bez odobrenja matične zemlje. Mi ćemo ponudu poslati na 400 do 500 stranice, a to sve govori o toj ponudi koja je bila na dvije stranice”, poručio je Tratinjak za RTL.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex