Anvar Azimov: ‘Posjet Putina Hrvatskoj je u agendi. Doći će prije ili kasnije’

Anvar Azimov: ‘Posjet Putina Hrvatskoj je u agendi. Doći će prije ili kasnije’

Ruski veleposlanik Anvar Azimov u ekskluzivnom intervju za RTL Josipu Šariću otkrio je kada Zagreb može očekivati posjet njihova šefa diplomacije Lavrova, ali i samog predsjednika Putina. Usto je komentirao i svoga nasljednika te otkrio tko je zapravo Putinov Buldožer?

Prije svega, ja bih se htio obratiti gledateljima RTL-a, ja gledam taj kanal, smatram ga jednim od najboljih kanala u vašoj zemlji. Da, završava moj petogodišnji mandat u vašoj lijepoj gostoljubivoj zemlji, koju smo ja i moja obitelj jako zavoljeli. Drago mi je i ponosan sam na zadnjih 5 godina moje diplomatske karijere koja je trajala 50 godina i na to što je završavam u vašoj zemlji.

Vaš mandat je dijelom obilježio i slučaj Agrokor. Vi ste među prvima istupili kada ta kriza nije bila potpuno jasna. Kako ste znali?

Ja sam profesionalac, proučavao sam djelatnosti Agrokora, i jedan sam od prvih koji je došao do zaključka da je kompanija na rubu krize, vrlo teškog perioda svoga rada. Moja zadaća kao veleposlanika bila je da uz pomoć ruskih banaka izvučemo Agrokor iz krize, da stabiliziramo situaciju, stvorimo novu kompaniju Fortenovu koja uspješno funkcionira. 

Ministar Lavrov dolazi ove godine u posjet Hrvatskoj. Postoje najave da bi dogodine mogao doći predsjednik Putin. Je li to realno?

Nažalost, zbog pandemije je posjet bio odgođen, ali ja se nadam da će doći krajem listopada.

A predsjednik Putin, hoće li doći u Hrvatsku?

Posjet našeg predsjednika stoji u agendi i ja sam siguran da će prije ili kasnije doći. 

Je li bilo razočarenja u Moskvi što predsjednik Milanović nije na kraju došao na proslavu Dana pobjede?

Znam da je gospodin Milanović htio posjetiti Rusiju i dva dana prije odlaska on je poslao poruku mom predsjedniku u kojoj je potvrdio spremnost dolaska u Moskvu. Nažalost, zbog kvara aviona, on to nije uspio napraviti. Naravno, žao nam je što Predsjednik nije sudjelovao na paradi povodom vrlo značajne obljetnice 75 godina od završetka Drugoga svjetskog rata, ali visoko cijenimo i samu iskrenu Milanovićevu namjeru da dođe u Rusiju.

Kako vidite situaciju u regiji, pogotovo sad nakon izbora u Crnoj Gori? Iz jednog odbora Dume je došla poruka da bi se sada Crna Gora trebala odmaknuti od NATO-a i približiti Rusiji. Je li to realno?

Rusija se nikada ne miješa u unutarnje poslove drugih zemalja, osobito u vrijeme predizbornih kampanja, ni u SAD-u ni Velikoj Britaniji ni tijekom izbora u Hrvatskoj, a pogotovo ne u Crnoj Gori. Nikakve ruske ruke nije bilo. 

Vaš nasljednik na ovom mjestu dolazi upravo iz Crne Gore, gospodin Nesterenko. Zvali su ga Putinov Buldožer. Je li to primjeren naziv za veleposlanika i što nam možete reći o njemu?

Andrej Nesterenko je vrlo iskusan i dostojanstven diplomat, on je bio glavni pomoćnik mog ministra Lavrova, sjajno je odradio posao kao veleposlanik na Cipru i u Crnoj Gori. Uvjeravam vas da on nije buldožer ni ruski tenk, pravi buldožer i tenk je Azimov. Ja sam apsolutno siguran da će moj nasljednik raditi bolje od mene i pridonijeti poboljšanju naših odnosa, ali neće biti osobne, iskrene diplomacije Azimova. To, nažalost, postaje povijest.

Još jedno pitanje, cijeli mandat ste intervjue davali na engleskom. Za oproštajni ste odabrali ruski, ali dosta dobro govorite hrvatski?

Ja govorim hrvatski jer volim vašu zemlju, volim vaš narod, imate puno bogatstva, i more i hrana i vino i nafta i plin, ali najbitnije bogatstvo je hrvatski narod. Jedinstveni, gostoljubivi, otvoreni, časni, i ja sam se zaljubio u vašu zemlju. Odlazim, ali dio moje duše i srca ostaje u Hrvatskoj i ja ću raditi za Hrvatsku u Moskvi, ja ću biti drugi hrvatski veleposlanik u Moskvi.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex