Lopovi poharali plantažu lješnjaka kod Daruvara…

Lopovi poharali plantažu lješnjaka kod Daruvara…

Kad su se Mara Franjo vratili s mora, imali su što vidjeti. Njihovi nasadi lješnjaka u Daruvaru bili su opustošeni. Zbrojem po principu koliko je stabala ostalo bez plodova puta prosječni broj kilograma po grmu lješnjaka, izračunali su da im je nepoznati lopov ukrao čak 350 kilograma ekolješnjaka. Takvi tek ubrani vrijede između 10 i 20 kuna po kilogramu, pa su prijavili 5200 kuna prouzročene im štete, piše Jutarnji list

Mara i Franjo ne zovu se Mara i Franjo. Prava se imena boje reći. Nije to prvi put da se opljačkani poljoprivrednici boje, ako i znaju, reći tko ih je opljačkao. Sve je više lokalnih bandi koje pljačkaju cijele urode sa seoskih polja i siju strah među seljacima. Pa mnogi preko opustošenih polja prelaze šutke.

O sličnom je slučaju Jutarnji pisao lani, kad je okolicom Đurđevca harala kombajn-banda. Lopovi su došli kombajnom i pobrali cijeli urod kukuruza. Mještani su se skrivali pred novinarima zbog straha od odmazde.

Mara i Franjo uzgojem lješnjaka krpaju svoj umirovljenički budžet.

Ovo nije, kažu, prvi put da su im pokrali lješnjake. S tim već računaju. Ali sad je količina ogromna.

– Mora to biti netko tko je znao da nas nema. Prijatelj je obilazio nasad pa samo mislili da je koliko-toliko zaštićen. Unatoč tome, jedan je veliki dio pokraden – rezignirano pokazuje Mara uredne nasade u Batinjanima, selu daruvarskog kraja.

Ukupno imaju šest hektara zasađenih lješnjakom, što je oko dvije tone uroda.

Pobrati 350 kilograma lješnjaka ne može se preko noći. Morala je to biti organizirana akcija. Nasadi su okruženi električnom žicom, tzv. pastirom. On ih štiti samo od životinja. – U prvom redu služi da bi zaustavio divlje svinje. No, ni viši “pastir” ne bi pomogao. Prijatelj ima električnu žicu visoku dva metra pa mu pokradu lješnjake – kaže Mara.

Lješnjaci su u maloprodaji u prosjeku 90-ak kuna kilogram, u veleprodaji ne idu za manje od 50. Nije teško izračunati da ih je profitabilno krasti.

Iako neće reći ni pretpostavku tko bi mogao biti lopov, kaže kako nije rijetko da netko tko nema nasade pusti glas o prodaji većih količina lješnjaka.

– Na lješnjaku ne piše otkud je ni čiji je – rezignirana je.

Ni njoj, kao ni daruvarskom gradskom pročelniku za poljoprivredu Ratku Vukoviću, nije jasno zašto netko krade još zelene lješnjake. Naime, Daruvarčani gotovo isključivo sade istarski lješnjak, koji će tek za koji dan biti zreo za berbu. Onaj tko ih je pobrao ranije, može ih posušiti i prodati lješnjak jako loše kvalitete.

Mara i Franjo nasade neće širiti.

Daruvarsko područje, malo je poznato, ima najviše posađenih nasada lješnjaka u Hrvatskoj. – Lješnjaci su posađeni na čak 600 hektara tu u okolici. Tlo im očito odgovara – rekao je za Jutarnji pročelnik Vuković.

Grad podupire sadnju lješnjaka s 50 posto plaćanja cijene sadnice do 5000 kuna po OPG-u.

Prije lopova na opljačkanom je OPG-u dio lješnjaka uništio mraz pa je našim sugovornicima za branje ostalo svega 30 posto redovne količine. Piše Višnja Gotal Jutarnji list

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex