Već troje zastupnika u samoizolaciji, u Saboru vrije: “Obratit ćemo se Ustavnom sudu!”

Već troje zastupnika u samoizolaciji, u Saboru vrije: “Obratit ćemo se Ustavnom sudu!”

Treći dan od početka rada, Sabor već broji tri zastupnika u samoizolaciji zbog koronavirusa. Mjere koje je parlament donio kako bi spriječio eventualnu blokadu u radu, iako jednoglasno prihvaćene, među zastupnicima izazivaju pobunu. Nekoliko oporbenih klubova zastupnika obratit će se i Ustavnom sudu, piše Dnevnik.hr

Nakon Hrvoja Zekanovića, koji je zbog Covida-19 u izolaciji, zbog kontakta sa zaraženima u samoizolaciji su se našli Mato Franković i Rada Borić.

Franković ističe kako je stoga na njemu da idućih 14 dana vodi Dubrovnik preko internetskog sustava te da istovremeno čuva dvoje djece jer mu je i supruga u izolaciji, ali na Pelješcu.

„Jako mi je žao da sam morala napustiti u srijedu Sabor jer su mi epidemiolozi javili taman za vrijeme zasjedanja. Pripremila sam jednu točku oko zakona o obnovi“, razočarana je bila Borić.

Test namjerava ponoviti prije izlaska iz samoizolacije. A upravo zbog ovakvih situacija, Sabor je uveo posebne mjere rada. Pleksiglas, obvezne maske, elektroničko glasovanje za one u samoizolaciji, ali i ograničen broj zastupnika u sabornici.

to: screenshot/dnevnik.hr

Iako su ove mjere jednoglasno usvojene na predsjedništvu Sabora, danas nekoliko oporbenih klubova traži zahtjev za ocjenom ustavnosti poslovnika. Sandra Benčić iz Možemo! ističe kako je najveći problem što im je smanjen broj replika koje mogu davati predlagatelju zakona.

„Put koji se želi ovime stvoriti je nekakvo uvođenje na tiha vrata potpune dominacije izvršne vlasti nad parlamentom u kojem zapravo mi i u njegovim tijelima ne možemo normalno sudjelovati“, tvrdi.

Građani kažu, očekuju da zastupnici sudjeluju u raspravama, postavljaju pitanja, repliciraju. „Ne žele da gledaju sjednice Sabora iz svojih klubova i da štrikaju čarapice”, slikovito je to opisala SDP-ova Vesna Nađ.

Velike kritike onima koji se bune

Podsjećaju da je predsjednik Vlade taj koji se hvali kako je za vrijeme hrvatskog predsjedanja na tijelima Europske unije uvedena mogućnost sudjelovanja u raspravama videolinkom. Dalija Orešković tako je naglasila da se tu radi o licemjerju jer se ista mogućnost ne može provesti u okviru saborskih tijela.

foto: screenshot/dnevnik.hr

Franković, koji će kao i Zekanović idući tjedan sudjelovati u glasovanju elektroničkim putem, smatra da oporbeni zastupnici pretjeruju. „Pojedine kolege su očito željne velike pažnje i pozornosti pa bi željeli pozornicu Sabora iskoristiti za samoreklamiranje, doći će za to vrijeme za političke aktivnosti i sve, sada je zdravstveno stanje i zdravstvena sigurnost naših sugrađana na prvom mjestu“, poručio im je.

A najbuntovnija zastupnica u ovom sazivu Sabora, barem po pitanju nošenja maske, Karolina Vidović Krišto, održala je konferenciju na kojoj je prigovorila Vladi i medijima o načinu na koji prate epidemiju.

„Ako je sve što radi stožer s medicinske i pravne strane u skladu s medicinskom znanošću i hrvatskim zakonima zašto se onda vladajući boje otvoriti ravnopravnu raspravu u hrvatskom javnom i medijskom prostoru na dobrobit svih“, zapitala je.

tri dana koliko Sabor zasjeda, svi su se pridržavali uvedenih mjera. Zanimljivo, kada su svi zastupnici mogli slobodno biti u Sabornici, gledali smo većinom prazne fotelje. A sada, kad je broj ograničen, mnogi su dobili želju za sudjelovanjem u raspravama.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex