Almira Demirović za RTL Danas: “Pri donošenju mjera trebaju se uzeti u obzir znanstveni podaci, a ne dnevno-politički interesi’

Almira Demirović za RTL Danas: “Pri donošenju mjera trebaju se uzeti u obzir znanstveni podaci, a ne dnevno-politički interesi’

U 17 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupilo se nekoliko tisuća građana na skupu Festival slobode, koji organizira Inicijativa Prava i slobode. Organiziran je i prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre i ukupno 20 gradova Hrvatske.

Almira Demirović za RTL Danas je poručila: 
“Ja sam liječnica, ali ovdje sam u ulozi kao građanka i kao majka dvoje djece. Ovaj skup je prijavljen policiji i sve je regularno i u najboljem redu, maske nisu propisane na otvorenom, a distance ima tu i tamo. Povod za organizaciju Festivala slobode su presedanske mjere koje su donošene tijekom koronakrize i koje nisu bile utemeljene na činjenicama i znanstvenim podacima”, poručila je Demirović.

“Ovo nije skup kojim se negira postojanje bolesti i virusa, ovo je skup kojim se želi ukazati na to da u javnom i stručnom prostoru nismo imali prilike čuti i drugo mišljenje i odvagati koje su činjenice na strani mjera. Ovim skupom želimo poručiti da pri donošenju mjera trebaju se uzeti u obzir znanost  i znanstveni podaci a ne dnevno-politički interes i interesi korporacija”, naglasila je.

Također je dodala da Festival slobode nije skup koji se obraća političarima ni eliti, već ljudima kojima je potrebno zajedništvo.

“Želimo poručiti da uvažavamo sve ljude koji misle da su mjere u redu, ali isto tako da zahtijevamo da se uvaži i naše mišljenje koji smatramo da te mjere nisu u redu i da su trebale biti donošene na temelju nekog preispitivanja, a ne diktiranja nekakvih mjera iz drugih struktura”, zaključila je RTL-ova sugovornica.

Covid je laž, nismo svi covidioti

Glazbu pušta Tony Cetinski koji svako malo uzvikuje parole poput: “Sami se zauzimamo za sebe”, “Mi smo budni”, “Lijepo vas je vidjeti u tolikom broju”, “Samo pozitiva!”, a okupljeni nose transparente s porukama: “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Bolje grob nego rob”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”,  “Slobodan život je naša moć”…

“Korona postoji od 2002. godine”, “Korona nije istina”, “Ja se bavim medicinom(meditacijom) i znam da korona ne postoji”, “Lažu nas i obmanjuju”, “Osjećam se da sam svaki dan Alisa u zemlji čudesa” samo su neke od izjava koje su se ubrzo mogle čuti na zagrebačkom glavnom trgu.

U jednom trenutku poručio je: “Ako sam kriv, kriv sam samo pred dragim Bogom”.

“Sami se zauzimamo za sebe. Da imamo normalnu školu. Znate koja je naša najveća snaga. Ljubav. Samo ljubav. Dišimo punim plućima. Zajedništvo je naša moć”, zaurlao je Cetinski, nakon čega je pak izvuknuo; “Neki portali su pisali da smo urlikali ispred staračkih domova, a samo smo došli uveseliti starije i znamo koje portale više nećemo pratiti”. 

Program je počeo Gundulićevim stigovima Himne slobode, a onda se okupljenima obratila Anita Šupe: “Pritisak koji osjećate mjesecima osjećamo i mi, čuli smo vas da vam je dosta jer i nama je dosta. Čuli smo svijet i Europu, vidjeli smo Berlin, London, Dublin, svima je dosta i zato smo se okupili danas ovdje s istim ciljem da poručimo da je dosta!”

Ona se osvrnula i na mjere rekavši da one nemaju zdravstvene ni ljudske podloge.

“Ograničavali su nam slobodu disanja i kretanja, uskraćenom nam je pravo na pravovremenu medicinsku pomoć a time je mnogima ugroženo zdravlje i život. Uskraćeno nam je pravo na rad, cijele grupe su ostale bez posla i bez prihode, zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom bolesnom djecom u bolnicama, stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima”, poručila je Šupe.

Također je rekla da nema osobe kojoj se život nije promijenio: “Zato je i nastala ova građanska inicijativa. Nećemo odustati od naših temeljnih prava. Pozivamo vas da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja, pravo na slobodu izbora i na slobodu mišljenja i govora te na istinite informacije koje su nam uskraćene”, poručila je.

Skup su došli podržati Velimir Bujanec i Zlatko Hasanbegović.

“Mi smo ljudska bića, a život nam se sastoji od kontakata, obitelji i svega što je ljudsko. Važno je stati i osjetiti kako se prostor ljudskosti oko nas suzio i kako se steže obruč i to na svim razinama. Cenzurirani smo, zabranjuje nam se misliti. Zabranjen nam je kontakt s našim najmilijima, ne možemo ni na sprovode niti izraziti sućut. Na svim razinama našeg bića je stavljen lokot i to je pravi lockdown. Koje su posljedice tog lokota, za nas i naše?”, započeo je svoj govor Velimir Ponoš, dodavši da mediji pucaju jedno te isto. Mi ne znamo za druge bolesti izvan korone, kao da ne postoji život izvan korone.

Također je poručio: “Nas se tretira kao zamorce i na nama se rade pokusi. Mi nismo ničije igračke i nismo ničiji instrumenti. Provode se mjere nasilno i bez uvida u posljedice. Provodi se diktatura. Ne može maska na moje lice bez mog odobrenja, to kaže ustav i zakon. Ja nisam zamorac, a ovo ne bi smjeli raditi ni zamorcima”.

Govor je održao i Srećko Sladoljev poručivši:”Maske ničemu ne služe”.

Roberto Mateš, otac koji je kampirao ispred pakračke bolnice poručio je: “Ovdje je Duh Sveti s vama, hvala Kristu”, dodavši kako će od ponedjeljka roditelji moći biti sa svojom djecom u Bolnici Pakrac 24 sata dnevno te je tom prilikom zahvalio bolnici.

U jednom trenutku na skup je došlo vozilo hitne pomoći pod sirenama, jer je jednoj osobi pozlilo, a prosvjednici su u jednom trenutku vozilo zasuli plastičnim čašama.  Usprkos molbi organizatora da propuste vozilo, građani se nisu htjeli pomaknuti.

Obećali da će se držati svih epidemioloških mjera

Policijska uprava zagrebačka za Hinu je potvrdila da je zaprimila prijavu javnog okupljanja pod nazivom Festival slobode.

Sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem sigurnosne prosudbe, policija će s dovoljnim brojem policijskih službenika poduzeti potrebne mjere i radnje s ciljem sigurnog odvijanja ovog javnog okupljanja.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori prosvjeda obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).  Tamo će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, znači svi oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera.

Nitko od okupljenih pristaša ne nosi masku, a ne drži se ni razmak. 

Što je cilj festivala

“Festival je nastao kao odgovor na aktualna zbivanja u proteklih nekoliko mjeseci, odnosno od trenutka pojave bolesti COVID-19, tijekom kojih smo svjedočili nametanju presedanskih mjera kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj festivala je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

Festivalom se želi poručiti da inzistiramo na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja. Želimo naglasiti kako je naše zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini”, navodi se u najavi Festivala slobode.

Od jutarnjih sati organizatori su krenuli turističkim autobusom obilaziti domove za starije i nemoćne osobe.

Uz turistički autobus i glazbu, okupljeni su razvili transparente s porukama poput “Skini masku, ugasi TV, živi punim plućima”, “Covid je laž, nismo svi covidioti”, “Roditelji i djeca su nerazdvojni”, “Bolje grob nego rob”, “Slobodan život je naša moć”, “Normalno i točka” te “Vjerujemo snazi koju imamo”. Donosi RTL

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex