HŽ ukida jedini noćni vlak iz Osijeka za Zagreb? Ali to nije sve, na važnoj ruti će voziti 20 km/h

HŽ ukida jedini noćni vlak iz Osijeka za Zagreb? Ali to nije sve, na važnoj ruti će voziti 20 km/h

Unatoč epidemiji i koronakrizi brojni Osječani često moraju putovati u Zagreb, piše Glas Slavonije. Oni koji nemaju vlastiti prijevoz mogu se (još uvijek) osloniti na noćni vlak za Zagreb koji iz Osijeka kreće u 1.06 do Koprivnice i potom, čim stignu, presjedaju na drugi vlak te njime stižu u metropolu. No, prema riječima Romea Tomca, glavnog povjerenika osječke podružnice Sindikata željezničara Hrvatske, taj će vlak izmjenom i dopunom voznoga reda biti – ukinut! Nezadovoljni situacijom uputili su službeno pismo resornom ministarstvu uz napomenu dostave premijeru i svim županijama, gradovima i općinama, piše Jutarnji.

– Taj je vlak najprije išao u ponoć iz Osijeka, a potom je kretao, i još kreće, u 1.06 sati. Svima koji trebaju biti u Zagrebu u ranim jutarnjim satima taj je vlak bio idealan, a sada se, očito, neće naći na redu vožnje za 2020./21. godinu. Konkretno, da bi Osječani stigli u jutarnjim satima u Zagreb, moraju krenuti dan ranije jednim od tri dnevna vlaka te prespavati u glavnom gradu, a postoji još jedna opcija, preko Vinkovaca – naglašava Tomac, pojašnjavajući da je riječ o vlaku koji iz Osijeka u Vinkovce kreće u 22.30 minuta. Tek negdje oko 3 sata kreće dalje za Zagreb, što neizbježno putnike osuđuje na dugo putovanje i dugo čekanje.

– Obnovom pruge oko Virovitice i Pitomače povećava se brzina vlaka sa stotinu na 120 kilometara na sat, a mi se do Koške vozimo brzinom od 60 kilometara na sat. Dakle, trebalo bi obnavljati one pruge na kojima se ne može voziti brzo zbog njihova stanja – zaključuje Tomac, ističući kako Hrvatske željeznice svojim postupcima same tjeraju putnike, umjesto da se okrenu svim dijelovima Hrvatske i ravnomjerno nastoje poboljšati željeznički promet. Tomac kaže kako su predstavnici sindikata ogorčeni stanjem željezničke pruge na relaciji Osijek-Virovitica, a u osječkom slučaju, čini se, ne samo da neće biti poboljšanja, nego će se ukinuti i jedini noćni vlak. I to nije sve!

Prema riječima glavnog povjerenika osječke podružnice SHŽ-a, razmišlja se o i dodatnom smanjenju brzine na relaciji Osijek-Erdut.

– Prijedlog je da se vozi 20 kilometara na sat, što je nepojmljivo. Evo vam usporedbe – prema Varaždinu voze niskopodni vlakovi, a nijedan takav nije krenuo prema Osijeku. Umjesto toga, ionako mala brzina vlaka do Erduta trebala bi se i dodatno smanjiti. Tako onda putnici mogu ići i pješice – smatra Tomac, navodeći kako je činjenica da je koronakriza učinila svoje, no putnika u vlakovima ne nedostaje, a Hrvatska, pa tako i Slavonija, kao turistička zemlja, kaže, ima potencijala.

Stoga SHŽ smatra da željeznice trebaju imati važnu ulogu i biti od općeg javnog interesa, stoji, između ostaloga, u dopisu SHŽ-a, koji potpisuju predsjednik Ivan Forgač te Zoran Maršić u ime Sindikata željezničara Hrvatske.

– Iz noćnog vlaka putnici u Koprivnici presjedaju u drugi vlak do Zagreba, pa taj noćni vlak nije izravan. Navedeni vlak koristi iznimno mali broj putnika. Kao i drugi prijevoznici i HŽPP suočen je s poteškoćama u poslovanju zbog bolesti COVID-19, i bilježi velik pad prihoda od prodaje karata, odnosno znatno manji broj putnika koji koriste prijevoz vlakom. Nakon usuglašavanja izmjena voznog reda s resornim ministarstvom, donijet će se konačna odluka za noćni vlak iz Osijeka – stoji u odgovoru Mihaele Tomurad Sušac, glasnogovornice Ureda uprave HŽPP-a, zaključuje Glas Slavonije.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex