“Imamo četiri zastupnika u samoizolaciji, u petak će glasati video vezom”

“Imamo četiri zastupnika u samoizolaciji, u petak će glasati video vezom”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora otkrio je da će četvero saborskih zastupnika u petak o Zakonu o obnovi Grada Zagreba glasati putem video veze jer su ili pozitivni na koronavirus ili se nalaze u samoizolaciji, javlja N1

“Planirano je raditi iduća četiri tjedna pa ćemo vidjeti hoće li biti stanke. Trenutno su četiri zastupnika u samoizolaciji pa ćemo u petak testirati i glasanje video vezom”, rekao je Gordan Jandroković.

Dodao je da je ključna tema sjednice Predsjedništva Sabora bila kako nastaviti s radom:

“Otvorilo se pitanje vezano uz repliciranje predlagatelja. Zadržana su gotovo sva prava, no dio manjih klubova bi htio više sudjelovati u repliciranju predlagatelju, pogotovo ako je predlagatelj atraktivniji član Vlade. Rekli smo da dođu s pisanim prijedlozima pa ćemo to razmotriti kako napraviti da ne narušavamo epidemiološke standarde.”

Također je istaknuo da će Aktualac biti sličan – 41 zastupnik ima pravo postavljti pitanja premijeru i članovima Vlade, no razlika je u tome što ostali neće sjediti u sabornici.

Jandroković nije htio otkriti imena zastupnika u samoizolaciji, ali je rekao: “Znamo za jednog da je bolestan, a drugi su u samoizolaciji. Nisu se zarazili u Saboru koliko mi je poznato, niti su ugrozili zdravlje nekog drugog.”

Naglasio je da će se odredba o video linku i glasanju putem videa primjenjivati samo za one koji imaju koronu: “To je odredba poslovnika i ne smije se zloupotrebljavati. Bolesni i u samoizolaciji glasaju putem video veze za što treba potvrda da se to ne bi zloupotrebljavalo.”