BESPUĆIMA OVRŠNE ZBILJE: KOGA BODU PČELE, A TKO MED LIŽE ?

BESPUĆIMA OVRŠNE ZBILJE: KOGA BODU PČELE, A TKO MED LIŽE ?

Rješenje za cijeli svijet ovrha postoji samo nitko to ne čita ( mislim zakone ) posebno Ministarstvo pravosuđa. Premijer je pravnik po struci međutim u radu mu pomažu stručna tijela koja ga savjetuju tako da premijer ne može znati sve niti treba znati sve već donosi odluku na temelju savjeta svojim iskustvom, autoritetom i procjenom situacije normalno uz znanje koje treba imat, a mislim da ga ima. Rješenje postoji, a ako mu ga kažu i ako pogleda to što mu trebaju doista reći tada će riješiti cijeli gordijski čvor i sebe pozicionirati kao onoga koji je ispravan i zna svoj posao. A ako mu ne kažu stručne službe koje su preplaćene za ono što rade, tada će nam biti više nego veselo…..

Vlada nas obraduje sa svojim zdravim razmišljanjima kako da se riješi pitanje ovrha i u tom svom dubokoumnom razmišljanju i primjenom znanja i iskustva uvijek nađu poneko rješenje koje je valjda samo njima znano i jasno. Nije doista jednostavno shvatiti što autori naših zakona i njihovi predlagatelji žele i koja im je misao vodilja.


Dakle, država od početka pandemije COVID 19 pokušava naći rješenje u svezi ovrha. Humani rad mora se priznati i nešto što eto oni pokušavaju riješiti uvijek na isti način potezom pera koje uvijek pukne i umjesto crte napravi crnu rupu i to rupu pune tinta koja nekad liči na crnu rupu ili da ne kažem na koju rupu liči….…


Dakle, način rješavanja problematike je uvijek isti po principu kada šuma izgori ide se gasit i priča o vatrogasnim mjerama kako ugasiti tu već izgorenu i nestalu u požaru šumu, a šuma je dobrano izgorila i ne postoji više ništa osim zgrarišta. To je kao situaciju u Splitu od prije par godina kada je skoro cijeli Split izgorio, a problem intervencije vatrogasnih vozila je bio ili nedostatak i nesipravnost istih vozila ili ista nisu mogla proći požarnim putevima jer su ona bila puna smeća, suhih trupaca i građevinskog materijala. I kada je požar prošao tada su počeli pričat kako spriječiti da ne izbije požar i kako će sada riješiti sve probleme oko istoga, a zaboravili su da je izgorilo što je moglo i da teško da sada golet može se zapaliti. Nitko se nije sjetio angažirati radnu snagu da se provede čišćenje i pošumljavanje požarišta, već su pustili da opet sve naraste i normalno požar je opet izbio.


Zašto primjer sa požarom oko Splita od prije par godina?

Identičan je sadašnjem stanju sa ovrhama. Vatrogasci nisu dobili nikakvu pomoć, a na kraju nisu dobili mi se čini ni naknade. Dali Vam je to poznato?
Ovrhe su problem koji tišti već dva desetljeća, a posebno posljednje desetljeće svih u ovoj maloj i totalno nesređenoj državi. Možemo reći i pravno nepismeno državi uz metalnu korupciju pravosuđa. Kada kažemo mentalnu korupciju pravosuđa ne mislim na to da je kum Jozo kumu Marku donio 100 eura ili pršut za nekog u pravosuđu već na korupciju ljenosti mozga  i rada koja uzrokuje da se ljudima čini da je korupcija na maksimumu, a u stvari je neznanje, lijenost, nerad, nezainteresiranost i tome slično uzrok privida korupcije.

Normalno ima I prave korupcije. No ne smijemo tumačiti da je cijelo pravosuđe takvo, ali ima ga u svim sferama života ove države, pa i u pravosuđu. Ono kada Kutle završi u zastaru ili kada postupci traju onako malo dugo ili kada na kraju ne bude nitko kriv zbog greške u proceduri ili stečaj traje kao i put židova kroz pustnju i tome slično. Da ne duljimo idemo dalje.


Vlada je u travnju mjesecu donijela čitav niz vatrogasnih mjera i to je sve za pohvalo. Uvidjeli su problem i oni su tada reagirali. Međutim, međutim, stali su i mislili su da će se nešto riješiti samo od sebe, a nije se riješilo ništa. Sada je realnost stigla na naplatu i ovrhe kreću. I to svom snagom i rade kaos, odnosno rade ono kao i kada je Split skoro izgorio jer nitko nije čistio i brinuo se o okolišu i požarnim putevima, već je pustio da se to samo od sebe riješi. Rezultat je skoro bio da je Split postao antički Rim, a bojim se da će i stanje sa ovrhama biti kao u rimskoj areni s tim da su lavovi ovrhovoditelji, a hrana ili klopa za lavove zavezani robovi iliti naši građani i gospodarstvo.


Nevjerojatno je da se pustilo čitavih pet mjeseci da se nešto pokuša riješiti i da niko, ali niko od njih gore nije shvatio da je već u četvrtom mjesecu trebalo imat rješenje za deveti odnosno deseti mjesec. Mi smo sada praktički pred zidom i streljački vod je spreman. Normalno da kada se ne rješava ništa dođe do zapaljenja odnosno usijanja problema. 

Vlada je oštetila i dužnike i vjerovnike


Vlada je oštetila kako ovrhovoditelje, tako i ovršenike. Ovršenicima je dala lažnu nadu da će iznači rješenje i da će imat rješenje prije pokretanja ovrhe i građane dovela u zabludu odnosno vladajući su izdržali izbore, formirali vlast i riješili svoje probleme. Na kraju tko ne bi dao glas za politiku koja Vam blokira ovrhu i kaže možete da se veselite mi smo tu i mi ćemo riješiti problem. Još im da nadu da će im oni platiti dugove. Ludo zvuči, ali netko u problemima to i čuje i sam radi svoju sliku – PLACEBO EFEKT NA BALKANSKI NAČIN UZ POMOĆ POLITIKE.

Ovrhovoditelji su opravdano bijesni i kreću u naplatu svoga potraživanja, posebno što im je Vlada skinula zabranu i otpustila ručnu i veselje može da kreće. Jasna je njihova agresija i niko im neće moći zamjeriti što kreću jer kako se kaže na vrhu – nije logično da živimo u državi u kojoj se potraživanja ne mogu naplatiti.

I sad dolazimo do stupa nesposobnosti


I sada dolazimo do stupa i baza nesposobnosti i nerada, a to su Sudovi, odnosno pravosuđe. Kaže uvaženi predstavnik struke da nikom nije jasno što će biti i da će sudovi doživjeti kolaps ako krenu sve ovrhe na sudove, a normalno da će svi dati prigovor posebno kod ovrhe na temelju vjerodostojne isprave gdje prigovor odgađa ovrhu i odlazi se na sud. I da si kriv dat ćeš prigovor i predmet ovrhe će otići na sud i tamo razvuć postupak bar na tri godine i imaš spas od problema, a za tri godine tko živ tko mrtav.


Problem je kod ovrhe sa ovršnom ispravom gdje žalbe ne odgađaju izvršenje i tu kreće komedija, a to su Vam zadužnice, zatim tražbine po kreditima, lizing i presude sudova koje su pravomoćne.Normalno imate i Porezna sveta rješenja koja također žalbe u poreznom ovršnom postupku ne stopiraju jer eto zna se k’o sebi napravi prvo bradu – država, porezna, banke i sl.


Ako pogledate da su trenutno ako je vjerovati podacima oko 350.000 ovrha u smjeru slanja i da su vjerojatno sva vezana za fizičke osobe i ako uzmete da je to ,ajmo biti nekako skromni, 250.000 obitelji i da svaka od tih obitelji ima četiri člana tada Vam je to 1.000.000 ljudi dakle više od 25% stanovnika ove države iliti kada bi govorili o Njemcima kojih ima oko 85.000.000 stanovnika tada bi u blokadi bilo oko nešto manje od 22.000.000 stanovnika, Amerikanaca bi dakle u takvom jednom napadu u listopadu bilo blizu 100.000.000 stanovnika itd. A vesel broj, a Vlada razmišlja šta napravit.

Stanite, zaboravili smo gore nadodati I sve do sada blokirane kojima se vraća blokada i njihove članove obitelji. HMMMM koliko ono 250.000 blokiranih ili još na to nadodati i članove obitelji. UFFFF velika brojka. Nije valjda da imamo 50% stanovništva u blokadi. Nemojmo brojati ove koji su otišli u potrazi za kruhom u Irsku, jer bi i oni mogli se vratiti, pa imamo SOCIJANU BOMBU. Doista? Stvarno? Realno? Neko se valjda šali. Idemo dalje…..’


Ajmo se još malo igrati sa brojkama jer su zanimljive. 


Prosječni trošak prigovora na ovrhu je oko 1.000,oo kn ( ovdje mislim na odvjetničku naknadu ), a što znači da bi trebalo 1.000,oo kn umnožiti sa onim nesretnim brojem od 350.000 ovrha i na to dodat još PDV, pa dobijete jedan zabavni broj i vidi vraga opet nešto u državnu kasu. Ajmo još malo veselja.Na to još idu u pristojbe u prosjeku oko 500 kn. PUNO LOVICE.
Opala sve veselije i veselije, ALI ALI ALI. Sada ide problem.


350.000 ovrha podijelite na broj županija toliko imamo glavnih sudova ( znate onu reformu ukidali su se sudovi, odnosno bila je modernizacija i reforma pravosuđa pa su mijenjali table sudova i većina sudova postale su Stalne službe pod jednim sudom. Uglavnom malo uštede na plaćama šefova sudova i pomaganje proizvodnje tabli za sudove ) i tada podijelite na svaki broj predmeta po sudovima na pet dana i dobit ćete koliko dnevno rasprava treba biti i tada uzmite još da podijelite sa brojem pet, da je to neki broj stalnih službi i tada dobijete rezultat; 350.000 ovrha podijeljeno sa 21 ( 20 županija plus Grad Zagreb )=16.666 predmeta po županiji tj sudu. Neki će imat više neki manje npr. Općinski sud Gospić će imati manje, dok će sudovi u Zagrebu, Splitu i RIjeci imat više.  Dakle 16.666 predmeta dobiva svaki glavni sud i sada treba to podijeliti sa po 5 stalnih službi i glavni centralni sud dolazimo do broja od cca 3.333 predmeta po jednoj sudbenoj jedinici.  Dalje je već složeno raditi, ali ćemo ovako dalje izračunati.

Uzmimo 2 pripremna ročište plus 3 rasprave koje se održavaju i još 2 koje se odgađaju. To je tada 7 puta 3.333 što iznosi 23.331 rasprava u godinu dana.  Ukoliko uzmemo da sudovi rade kako rade ( morate im odbiti dane slavlja skijanja, godišnjih i sva sila blagdana odnosno;  siječanj mi se skijamo,  ožujak i travanj sa Danom žena i Uskrsom,  svibanj sa 1. Majom i Dan državnosti,  lipanj sa blagdanima,  srpanj i kolovoz sa godišnjim,  rujan malo sa prvim danom škole,  listopad je u redu,  studeni imamo Dan mrtvih, a prosinac ne pitajte ništa, došlo smo do približne slike kako će to izgledat.  E da, zaboravili smo na nešto još. Imamo i starih predmeta po sudovima, pa bolovanja, COVID, seminari itd itd…..


Mislite da je tu kraj? 

Nije, jer nije uopće bilo govora o ovršnim predmetima koji su na posebnim odijelima, a kojima bi se moglo uskoro spojiti bar jedno 20.000 predmeta po kreditima i lizinzima koji će doći. UFFFFFFF previše. E sada ovo je tek početak analize koja kreće, a tiče se totalne nesposobnosti Države da riješi problem.
Mislite da je ovo kraj užasa koji je realan. Normalno ljudi su na liceknjiga ( facebook ), Viber, simulacija slika i pošalice, repka, jeftinija salata i gledanje skijanja, a ako je ovo početak kraja šta mislite što ide dalje. Pa normalno, sa ovakvim stanjem gospodarstva ide novi val ovrha jer ove kada krenu omogućit će da stigne još novih jer ako ih se ovoliko umnožilo što će biti tek sa ovima u kojima su zapeli budući ovršenici i sada ima još neplaćenih računa. I da Krediti ( stambeni, turistički, poslovni i sl ) i lizinzi za autoprijevoznike, strojeve i motorna vozila……Zabavno, zar ne….., a tek je počelo.
Kažu da ako je tekst dug tada niko ne čita, odnosno postaje dosadan.


Sada stajem……… 


Nastavak ću objavit dalje ukoliko je ovo bilo zanimljivo. Jer riješenje za cijeli svijet ovrha postoji samo nitko to ne čita ( mislim zakone ) posebno Ministarstvo pravosuđa. Premijer je pravnik po struci međutim u radu mu pomažu stručna tijela koja ga savjetuju tako da premijer ne može znati sve niti treba znati sve već donosi odluku na temelju savjeta svojim iskustvom, autoritetom i procjenom situacije normalno uz znanje koje treba imat, a mislim da ga ima. Rješenje postoji, a ako mu ga kažu i ako pogleda to što mu trebaju doista reći tada će riješiti cijeli gordijski čvor i sebe pozicionirati kao onoga koji je ispravan i zna svoj posao. A ako mu ne kažu stručne službe koje su preplaćene za ono što rade, tada će nam biti više nego veselo…..

Ivica Abazzio/demosmedia

Stavovi izrečeni u kolumnama ne znače nužno i stavove uredništva portala Demos Media