Vilibor Sinčić nam je otkrio tko mu je dao lubenice: ‘Gospodin Boro nije htio novac‘

Vilibor Sinčić nam je otkrio tko mu je dao lubenice: ‘Gospodin Boro nije htio novac‘

Zastupnika Živog zida u Europskom parlamentu Ivana Vilibora Sinčića pitali smo tko ga je i zbog čega točno od domaćih poljoprivrednih proizvođača zamolio da prosvjednom akcijom upozori na, kako tvrdi, neravnopravan položaj hrvatskih proizvođača, zašto je izabrao lubenice, te je li ih kupio ili mu ih je netko donirao, piše Jutarnji list

– S poljoprivredncima i udrugama radim i surađujem dugi niz godina. Svake godine se gasi na stotine OPG-ova, svake godine sve je veći problem uvoza. Kako smo godinama predavali zakone, inicijative i slali dopise, uglavnom nismo dobivali nikakve povratne informacije, zajedno smo se dogovorili da je vrijeme za korak više, jer politika ne čuje ništa osim megafona. Moglo je biti bilo što, na poljima propadaju krastavci, šljive, tikvice, dinje, bundeve. Potpuno je svejedno, svi dijele istu sudbinu. Prije koju godinu to su bile jagode. Pa su poljoprivrednici čupali stabla mandarina. Uvozi se meso staro više godina iz stranih robnih zaliha, mljekarstva više nema. Dakle, poruka je samo jedna, ili ćemo nešto učiniti ili će hrvatska poljoprivreda nestati. Lubenice su sa OPG-a iz Rugvice, rasle na hrvatskom tlu. Vlasnik će ovih dana zaorati minimalno 20 tona lubenica zbog politike Vlade, a slično će proći i ostale kulture sa istog OPG-a. Nismo ih platili, jer gospodin Boro nije htio uzeti novac. Ovih dana dijelit ćemo sve što ćemo uspjeti spasiti sa polja – kaže Sinčić.

Eurozastupnika Živog zida pitali smo i kako komentira poruku premijera Andreja Plenkovića koji smatra da je Sinčić ugrozio sigurnost svih na Markovom trgu jer je, kaže, “umjesto lubenica moglo biti nešto drugo”?

– Premijer Plenković ugrožava svakodnevno prehrambenu, zdravstvenu, ekonomsku, socijalnu, demografsku i svaku drugu sigurnost građana ove zemlje. Jeste li se Vi kao novinar osjećali ugroženo? Vlada koja se boji nekoliko lubenica, nema nikakvu budućnost – kaže Sinčić.