Građani Horvatu: Želimo malo izvjesnosti u ovom vremenu gdje se sve zaljuljalo…

Građani Horvatu: Želimo malo izvjesnosti u ovom vremenu gdje se sve zaljuljalo…

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat danas je obišao Studenski dom “Cvjetno naselje” gdje je posjetio i razgovarao s građanima Grada Zagreba čiji su objekti oštećeni u potresu, a koji privremeno borave ondje, javlja N1

Tom prigodom potpisao je Odluku o provedbi Zaključka o privremenom stambenom zbrinjavanju osoba čije su nekretnine stradale u potresu temeljem koje će se većina stanara preseliti u novi privremeni smještaj – Hostel „Arena“ Zagreb.

Trenutno se u Studentskom domu Cvjetno naselje nalazi 241 osoba čiji su stanovi i kuće uništeni u potresu. Oni su danas s nestrpljenjem čekali ministra Horvata i druge političare, jer im – kako su kazali našoj reporterki Ivani Kopčić – nitko nije kazao kada točno idu i gdje, te koliko će ondje moći ostati.

Većina njih će u hostel Arena.

Ministar Horvat je okupljenima kazao da će onima s osobnim automobilima omogućiti da se sutra presele, dok će za ostale prijevoz biti organiziran u ponedjeljak (u 9h, 12h i 15h) te u utorak u dva turnusa (9h i12h).

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić kazala je kako su sve pripreme u tijeku te kako se danas, primjerice, kupuje više od 100 hladnjaka koji će oni moći koristiti. Građanima će također biti dostupni volonteri Crvenog križa koji su već smješteni na 4. katu hostela. Prijevoz će biti organiziran autobusima ZET-a i poštivat će se sve epidemiološke mjere, rečeno je.

Među okupljenim građanima bilo je onih koji nisu krili svoje nezadovoljstvo. Jedna majka kazala je kako već tjedan dana svoje dijete ne šalje u školu jer je djetetu predaleko putovati samome iz navedenog studentskog doma do škole, a ona radi.

Jedan građanin pohvalio je danas izglasani Zakon o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa kojega je ocijenio poštenim, ali kritizirao je način komuniciranja prema građanima koji žive u neizvjesnosti.

“Gdje je obavijest da se mi sutra selimo? Bi li činovnici slomili ruku da napišu još 200 rješenja da se mi selimo? Ja prihvaćam da nema tako puno, ali hajdemo malo suptilnije rješavati ljude – da majke koje imaju djecu dobiju subvencionirani stan. Takvih nema puno. Želimo malo izvjesnosti u ovom groznom vremenu gdje se sve zaljuljalo”, dodao je.

Ministar Horvat je na to kazao sljedeće: Ja ne mogu govoriti iz vašeg aspekta, ali kao državni dužnosnik radim što mogu kako bi Zakon i podzakonske akte doveli i u Saboru i izvan po ministarstvima što je prije moguće. Ono što je činjenica i što je današnje glasovanje pokazalo jest da postoji gotovo 100-postotni politički konsenzus da se što prije krene u konstrukciju i cjelovitu obnovu i javnih i privatnih zgrada”, kazao je ministar, prenosi N1