Nominacija za Nobela ide vladama Srbije, Kosova i SAD-a

Nominacija za Nobela ide vladama Srbije, Kosova i SAD-a

Ovo je druga nominacija u ovoj oblasti za američkog predsjednika, prvu je dobio zbog sporazuma između Izraela i UAE koji je prethodio sporazumu Beograda i Prištine

Donald Trump još jednom je nominiran za Nobelovu nagradu za mir. Ovog puta nominirane su vlada Kosova, Srbije i SAD-a zbog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji, potvrdio je na Twitteru specijalni izaslanik predsjednika Trumpa za mirovne pregovore Srbije i Kosova, Richard Grenell. Pišu 24sata

Grenell je podijelio pismo Magnusa Jacobssona, publicista iz Švedske koji je tri strane nominirao za ovu prestižnu nagradu, prenosi Kossev.

Ovo je druga nominacija u ovom području za američkog predsjednika, prvu je dobio zbog sporazuma između Izraela i UAE koji je prethodio sporazumu Beograda i Prištine.

Ukoliko ova nominacija bude i prihvaćena, bit će to druga Nobelova nagrada za mir dodijeljena u vezi s Kosovom.

Prvu je dobio finski diplomat i međunarodni pregovarač zadužen za utvrđivanje statusa Kosova, Martti Ahtisaari još 2008. iste godine kada je i predložio takozvani „Ahtisarijev paket“ set zakonskih normi na kojima je utemeljen ustav kojim je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Na diplomatskim marginama i u dijelu javnosti, nekoliko godina se govorilo i o aspiracijama i mogućnosti da tadašnji dijaloški Trojac – Federica Mogherini, Hashim Thaçi i Aleksandar Vučić budu nominirani za ovu nagradu.