DIP završio kontrolu troškova kampanje, za njih šest obustavljena isplata…

DIP završio kontrolu troškova kampanje, za njih šest obustavljena isplata…

Državno izborno povjerenstvo završilo je kontrolu troškova kampanje koje su prijavila 54 sudionika srpanjskih parlamentarnih izbora. Pravo na naknadu u iznosu malo većem od 20 milijuna proračunskih kuna ima 18 stranaka ili kandidata. No dobit će je njih samo 12.

Za preostalih šest DIP je propisao zabranu isplate državnog novca dok ne isprave nepravilnosti. Većinom je riječ o neprikazanim računima, donacijama ili putnim nalozima.

Tih šest prekršitelja su  Domovinski pokret koji nema pokriće za čak 65 tisuća kuna, Stranka s imenom i prezimenom za oko 10 tisuća, SDP za manje od pet, Most za samo jedan račun od 270 kuna te SDA i kandidat albanske manjine Idris Sulejmani koji nisu prikazali oko 500-tinjak eura potrošenih za reklamu na Facebooku. Piše HRT

– Kada ne bi eventualno te stranke, odnosno kandidati, napravili ono što zakon govori, krajem studenoga mi bi donijeli odluku o potpunom gubitku troškova izborne promidžbe. Znate i sami da je Vlada odredila da je to 135 tisuća kuna po jednom saborskom mandatu, a ovo je samo privremena obustava dok ne izvrše. Naravno, za svih 18 kandidata, pa i ovih šest utvrđen je prekršaj i tu ide obavijest Državnom odvjetništvu. I ako sud bude cijenio što su napravili, za političke stranke je kazna od 10 do 100 tisuća kuna, a za nositelja neovisnih lista i kandidata od 2 do 20 tisuća kuna, rekao je Slaven Hojski, glasnogovornik i član DIP-a.