Dražen Bošnjaković: “Završila je priča o ustavnosti rada Stožera”

Dražen Bošnjaković: “Završila je priča o ustavnosti rada Stožera”

Završila je priča o ustavnosti rada Stožera civilne zaštite, ocijenio je jutros bivši HDZ-ov ministar pravosuđa i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković.

“Svi možemo komentirati odluke Ustavnog suda i to treba slobodno izraziti. Međutim, Ustavni sud je tijelo koje donosi važne odluke i suci tog suda su u Saboru izabrani konsenzusom, što je važno naglasiti. Međutim, uvijek će biti nekih koji će odlukama Suda biti nezadovoljni”, kazao je Bošnjaković u emisiji Hrvatskog radija.

Bošnjaković smatra “da je priča oko ocjene ustavnosti rada Stožera završila”, a uvjeren je i da “povjerenje u rad Stožera nije poljuljano”. Nema smisla, dodao je, žaliti se Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer “taj sud se uglavnom bavi pojedinačnim slučajevima”.

Ustavni stručnjak Mato Palić odgovorio je na pitanje mogu li trgovci tražiti odštetu, s obzirom da je Ustavni sud jučer proglasio neustavnom odluku Stožera o zatvaranju trgovina nedjeljom. “Prva asocijacija je da bi se to moglo”, odgovorio je Palić, dodajući da bi trgovci, žele li dobiti sporove pred sudom, “morali dokazati da je zaista došlo do pada prihoda, koji se nisu nadoknadili idućih dana u tjednu”. “Isto tako moraju dokazati da je taj pad posljedica konkretne odluke Stožera, a ne nekih drugih okolnosti. To je stvar rizika svakog tko se odluči na tužbu”, kazao je Palić, prenosi N1