Jadranka Kosor: Ugled Ustavnoga suda počeo se urušavati unazad nekoliko godina…

Jadranka Kosor: Ugled Ustavnoga suda počeo se urušavati unazad nekoliko godina…

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostujući u Novom danu osvrnula se na jučerašnju odluku Ustavnog suda, prema kojoj Nacionalni stožer civilne zaštite nije prekršio Ustav donošenjem niza odluka za vrijeme epidemije covida-19.

Bivša premijerka kaže da je dobro rekao Andrej Plenković – da odluke Ustavnog suda treba poštovati. “Ali onda ih treba poštovati i ako Ustavni sud kaže da se donese novi zakon o pobačaju i novi obiteljski zakon, što se, naravno, nije napravilo.”

Kosor kaže da se ugled Ustavnoga suda počeo urušavati unazad nekoliko godina, nakon odluka o ukidanju pojedinih presuda, što je značilo na vraćanje suđenja na početak, poput slučaja Hypo, INA-MOL ili u slučaju Milana Bandića.

Ustavni suci biraju se u dogovoru između SDP-a i HDZ-a, ističe potom Kosor. “Mnogi članovi SDP-a koji se sad bune morali bi se pokriti poplunima po glavi.

Jedan sudac lažno se predstavljao u javnosti.

Arlović, za kojeg mnogi misle da je izabran iz kvote SDP-a, izabran je iz kvote HDZ-a. Na neki način se nastojalo udomiti neke od političkih veličina koje su važne objema strankama.

Da ne govorim o repovima koji se vuku kod nekih sudaca – prepisivanje znanstvenih radova”, prokomentirala je.

“Ustavni sud treba biti svjetionik koji svijetli braneći ustavne vrednote”, kaže Kosor. Poručuje da su debelo zakasnili što se tiče donošenja tih odluka. “Dopustio je da mi, koji ih plaćamo, gledamo kako oni odmaraju”, rekla je i dodala kako se i dalje postavlja pitanje tko kontrolira rad Stožera.

Smatra kako bi bilo dobro da je sjednica bila javna. “U njihovom je interesu bilo da to bude javno, da javnost čuje kako suci artikuliraju stajališta i kako pojedini suci, za koje se propituje zaslužuju li to mjesto, možda mogu odgovoriti na pokoje pitanje.”

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da su dosadašnje javne rasprave bile predstava za javnost i da suci to više ne žele. Kosor kaže da je, što se tiče predstave, predsjednik Ustavnog suda najavio novinsku konferenciju za idući tjedan. “Pretpostavljam da će novinarima biti dozvoljeno da postavljaju pitanja, dodatno se postavlja pitanje hoće li to biti predstava za javnost.” Rekla je i da se demokratizacija društva već godinama urušava.

“Gospodin Leko je bio predsjednik parlamenta, zauzimao se sa zastupnicima, poput Antičević-Marinović, i davnih godina gospodina Arlovića, koji je bio jedan od onih koji su grmjeli o neovisnosti medija kada sam ja ušla u parlament, upravo on nije odgovorio na pitanje novinara. Ustavni suci jesu neka vrsta vlasti i red je da odgovori na pitanje”, rekla je Kosor pa istaknula da nema tako bedastog pitanja na koje se ne bi moglo pametno odgovoriti.

“Tu se jako dobro razgolitila priroda funkcioniranja Ustavnog suda. Postavili su se kao neka vrsta nadvlasti. Smatraju da ništa što bi oni smatrali nužnim ne može biti propitivano u javnosti, a nužnim su smatrali da javnost nema pravo znati na koji način oni odlučuju.”

Vjeruje da bi, da je rasprava bila javna pomogli Stožeru u budućnosti jer, kako kaže, Stožer čekaju teški dani, objasnivši da je javnost logično počela propitivati nelogične, neujednačene odluke Stožera, odluke koje su bile u korist jednih, a na štetu drugih. “To su poruke koje se propituju u javnosti i koje mnoge ljute. Zbog toga se propituju odluke i zbog toga je bilo važno da čujemo argumente suda.” rekla je Kosor za N1