Podignuta optužnica u aferi Agrokor, Todorića se tereti da je od tvrtke uzeo 923 milijuna kn…

Podignuta optužnica u aferi Agrokor, Todorića se tereti da je od tvrtke uzeo 923 milijuna kn…

Na Županijski sud u Zagrebu stigla je druga optužnica za aferu Agrokor, skoro tri godine nakon pokretanja istrage, javlja Jutarnji list

Kako neslužbeno doznajemo, optužnica ima 459 stranica, a čitav spis ima čak 80.000 stranica.

Optužnicom je, uz Ivicu Todorića i njegove sinove Ivana i Antu obuhvaćeno i još 10 Agrokorovih menadžera – Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Ivica Sertić, Alojzije Pandžić i Marijan Alagušić. Također su obuhvaćeni i revizori kuće Baker Tilly – Olivio Discordia i Sanja Hrstić.

Todorić i ostali su optuženi zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznenih djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave i kaznenog djela poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

DORH u priopćenju navodi da je prvookrivljenom Ivici Todoriću pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna, nizozemskom trgovačkom društvu pribavljena je protupravna korist u iznosu 320.720.000,00 kuna, a trgovačko društvo Agrokor d.d. oštećeno je ukupno u iznosu od 1.244.328.584,00 kuna.

Nakon pokretnja istrage u jesen 2017. istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Radi se o optužnici koja se očekivala duže vrijeme – rekao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić na pitanje novinara o podizanju optužnice u aferi “veliki Agrokor”.

 – Prvo se mora odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu i potom dostaviti optužnicu svim optuženicima – rekao je Devčić objašnjavajući daljnji tijek slučaja.

 – Za očekivati je da će, s obzirom na 15 optuženika, proći neko vrijeme prije prve raspravne sjednice – rekao je Devčić. Upitan o tome o kolika je šteta koja se spominje u optužnici, Devčić je rekao da “nije zbrajao, ali riječ je o milijunskim iznosima”.

Na kraju podsjetimo i da je Todoriću počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.