Dodik nakon sastanka s Plenkovićem: “Ja ovdje nisam došao da bih klevetao ili podmetao, već da bismo surađivali”

Dodik nakon sastanka s Plenkovićem: “Ja ovdje nisam došao da bih klevetao ili podmetao, već da bismo surađivali”

Predsjednik Zoran Milanović sastao se s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske koji je u Zagreb došao na njegov poziv. Nakon Milanovića, Dodik je bio na sastanku s premijerom Plenkovićem nakon čega je dao izjavu za novinare na Markovu trgu, javlja Dnevnik.hr

“Izražavam zadovoljstvo s razgovorom, upoznao sam ih sa situacijom u BiH, a razgovarali smo i o infrastrukturnim projektima. Naša suradnja se odvija na najbolji mogući način. Zahvalni smo na predanoj podršci koju imamo od Hrvatske na našem putu u EU”, rekao je Milorad Dodik u izjavi na Markovu trgu, nakon sastanka s Milanovićem u Uredu Predsjednika i Plenkovićem u Banskim dvorima. 

Kazao je kako je dogovorena izgradnja mosta na Savi kod Gradiške. “Dobio sam potvrdu premijera da će se se završiti sve na vrijeme i da će projekt biti završen kako je i predviđeno”, napomenuo je. 

Kazao je da su se dogovorili o održavanju mostova na rijekama na granicama te da je bilo riječi i o problemu s migrantima. Njegov je stav da migrante u BiH ne žele.

“Migranti žele ući u EU, ali oni nama predstavljaju ozbiljan problem i morat ćemo rasteretiti BiH, pokazujemo deficit u rješavanju tog problema”, rekao je. 

Komentirao je i političku situaciju u BiH, položaj Hrvata i Srba, te kritike Džaferovića i Komšića. Naime, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić kritizirali su odluku najviših hrvatskih dužnosnika da se sastanu s Dodikom.

Odgovor na kritike 

“Ključno pitanje je funkcioniranje BiH. Nizom intervencija došlo je do urušavanja odonosa BiH. Danas vidimo pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava marginalizirati položaj Hrvata i Srba i uočili smo da je bošnjačka strana ona koja radi u interesu bošnjačke političke elite. 

Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju prava predviđena ustavom, na način da se mijenja izborni zakon. Mi imamo dobru suradnju s Hrvatima, ali to nije na štetu Bošnjaku. 

Ja ovdje nisam došao da podmećem i da klevećem već da sugovornike upoznam sa svojim viđenjem situacije i da vidimo na koji način možemo surađivati”, kazao je Dodik.

“Postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizira posjete. Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji, pa nitko nije pravio galamu. Oni mogu sutra ovdje doći i razgovarati. Njihova komunikacija, njihov problem, pokazuju pravo lice Sarajeva. Ja ne želim ništa napraviti na njihovu štetu. Komšić je izabran bošnjačkim glasovima, no on štiti sve na štetu hrvatskog naroda u BiH. Ja ću ih pokušati informirati o ovim razgovorima, ako će htjeti čuti”, dodao je. 

Rekao je da nikakve ratne odštete neće biti.  Javlja Dnevnik.hr