Barišić zatražio mirovanje mandata, tanka saborska većina nije ugrožena…

Barišić zatražio mirovanje mandata, tanka saborska većina nije ugrožena…

Tanka HDZ-ova većina od 76 ruku u Saboru nije ugrožena današnjom pravosudnom akcijom u kojoj je zatraženo skidanje imuniteta i istražni zatvor za HDZ-ovog zastupnika Dražena Barišića.

Branko Bačić za RTL je otkrio da je saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić podnio zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje.

“HDZ će na stranačkim tijelima odrediti zamjenskog zastupnika s liste za VI. izbornu jedinicu. Parlamentarna većina je stabilna”, rekao je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je glasanje o skidanju imuniteta HDZ-ovim zastupnicima Draženu Barišiću i Darku Puljišiću, te SDP-ovom zastupniku Vinku Grgiću za petak u 10 sati.  

Očekuje da će im svima biti skinut imunitet. Zbog moguće odsutnosti Dražena Barišića, jer je za njega traženo i odobrenje za podnošenjem zahtjeva za određivanjem istražnog zatvora, Jandroković kaže da će parlamentarna većina i dalje biti 76 zastupnika.

Na pitanje našeg reportera kako će to funkcionirati ako Barišić završi u istražnom zatvoru, a HDZ ostane na 75 ruku, nedovoljno za većinu, kaže da zastupnik može dati ostavku, može staviti mandat u mirovanje…

“Ne vidim problem tehničke prirode koji bi doveo u pitanje parlamentarnu većinu”, rekao je prije nego je stigao Barišićev zahtjev za mirovanje mandata

Na pitanje kako ovakve afere utječu na ugled HDZ-a kaže kako je u ovoj situaciji jasno vidljivo da ima nekoliko osoba koje su povezane s različitim strankama “pa ne možemo to stavljati samo u kontekstu HDZ-a kada se spominju i članovi drugih stranaka.” 

“I DORH i USKOK i PNUSKOK imaju punu potporu hrvatskih vlasti da rade neovisno, nesmetano i profesionalno svoj posao. Puna potpora u borbi protiv korupcije, posebno one koja se tiče politike, to je naša pozicija od prvog dana, takav je sada i bit će u budućnsoti, nitko nije iznad zakona, nema nedodirljivih i potpora institucijama da rade svoj posao”, rekao je.

Na pitanje ima li HDZ nove ljude za čelno mjesto Janafa nakon uhićenja Dragana Kovačevića kaže da je čuo insinuacije da je Kovačević došao u ovu situaciju jer nije dao ostavku i pojasnio da to nije u nadležnosti Sabora nego Vlade koja raspisuje natječaj za čelna mjesta.

“Povezivati, kako je bilo pokušaja, da akcija ima veze s pozicijom gospodina Kovačevića u Janafu – zaista nema nikakve veze”, ustvrdio je predsjednik Sabora. Piše N1