U velikoj aferi Janaf osumnjičeno čak 13 osoba, prvi doznajemo tko su i za što ih se sve tereti

U velikoj aferi Janaf osumnjičeno čak 13 osoba, prvi doznajemo tko su i za što ih se sve tereti

U aferi vezanoj uz Janaf i tvrtku Elektrocentar Petek, osumnjičeno je čak 13 osoba i svi su uhićeni osim dvojice saborskih zastupnika Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP), kojima se tek treba skinuti imunitet, piše Jutarnji list

USKOK sumnja, kako doznaje Jutarnji list, da je Dragan Kovačević, koji se sumnjiči za trgovanje utjecajem, primio mito od 1,9 milijuna kuna kako bi sa svojim suradnicima u Janafu dodijelio nekoliko poslova tvrtki Elektrocentar Petek u vrijednosti 40 milijuna kuna. On je drugoosumnjičeni u aferi, dok je vlasnik Krešo Petek prvoosumnjičeni.

Krešo Petek je, sumnja USKOK, od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Kovačevićem dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji da se osigura tvrtki dodjela građevinskih i inženjerskih radova gdje je Janaf bio naručitelj u iznosu od 40 milijuna kuna, dati mito od 1,9 milijuna kuna, koje mu je u gotovini i predao 11. studenog 2019. Trećeosumnjičeni, koji je prema prijavi, u tome sudjelovao bio je Vlado Zorić, direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu, a četvrtoosumnjičeni Damir Vrbanec, također direktor u Janafu. Na samo jednom projektu u Omišlju tvrtka je uprihodila oko 20 milijuna kuna. Istragom je obuhvaćen i Vatroslav Sablić iz tvrtke Luvis.

Kada je riječ o SDP-ovom gradonačelniku Vinku Grgiću, kao šestoosumnjičenom, USKOK sumnja da je dogovorio da će za 100.000 kuna mita poduzeti sve radnje da tvrtka pobijedi na natječaju za solarnu elektranu, projektu vrijednom 4,1 milijun kuna. Osumnjičeni su i Iva Šuler iz tvrtke Nabava, te Zvonko Maras iz Solarne tehnologije, tvrtke koja je bila u zajednici s Petekovom tvrtkom.

Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice, se pak sumnjiči za trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti. USKOK sumnja da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. kao gradonačelnik Velike Gorice s Petekom dogovorio da će poduzeti sve radnje da se tvrtki na javnom natječaju za pročistač osigura sve da pobijedi na natječaju. Dogovor je realiziran na način da je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om.

Slično se događalo i kod projekta sustava javne rasvjete, vrijednog 33 milijuna kuna. Barišić je, sumnja USKOK, izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Osumnjičene su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz Vg Vodoopskrbe.