Malenica za RTL o uhićenju gradonačelnika i poduzetnika: ‘Ovo će prema svima djelovati preventivno’

Malenica za RTL o uhićenju gradonačelnika i poduzetnika: ‘Ovo će prema svima djelovati preventivno’

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u petak je, u povodu afere Janaf, ponovno istaknuo da je politika Vlade i HDZ-a stalna borba protiv korupcije te u tom pogledu najavio izradu nove Strategije borbe protiv korupcije do 2030. godine.

O toj i nizu drugih tema, s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom razgovarao je Adrian de Vrgna za RTL

“Moj osobni stav je da za koga se utvrdi da je bio dio kriminalnog djela da mora odgovarati. Vlada podržava rad neovisnih tijela. Kontinuirana je stalna borba protiv korupcije agenda Vlade”, istaknuo je Malenica. 

Na pitanje treba li istražiti sve javne natječaje ako se pokaže da je na slučaju od jučer bilo korupcije, ministar odgovara: 

“Što se tiče konkretnog slučaja, to će se utvrđivati. Mi pojačavamo transparentnost rada lokalnih uprava. I ovaj događaj od jučer, djelovat će preventivno prema svima. Svi natječaji su obavljeni temeljem zakona, taj zakon i i natječaji podliježu kontroli”, istaknuo je.

Kako riješiti problem tzv. lokalnih šerifa? 

Jačamo transparentnost. Idemo prema internetskom objavljivanju javnih sredstava. Treba se odgovorno odnositi prema trošenju javnih sredstava”, jasno će.

Ubrzanje sudskih postupaka 

Sa slučajem Elektropetek, Gorica, Janaf, ima veze i HDZ-ovac i SDP-ovac i HNS-ovac, barem tako tvrde istražni organi. Adrian De Vrgna pitao je ministra što bi bilo da Barišić nije pristao zamrznuti mandat – novi izbori?

“Ne znam, teško je spekulirati. Gospodin Barišić je mandat stavio u mirovanje. Većina je stabilna. HDZ i dalje ima većinu u Saboru, ta većina podržava reforme koje HDZ provodi. Jačat ćemo i dalje neovinost institucija. Postojali su porigovori da sudski postupci dugo traju. Izmjenama Zakona o kaznenom ppostupku, zasigurno ubrzavanje postupaka. S tim ćemo ići u narednom razdoblju. Trebat će šest mjeseci do godinu dana, kvalitetna Radna skupa…”, kaže.

Potom je prokomentirao curenje informacija pa i u ovom slučaju. Pojavile su se informacije da je jedan akter uhićenja u slučaju od jučer doznao što mu se sprema dan prije…

“Jasno se zna koje su institucije sudjelovale. Nadam se da će oni utvrditi kako je došlo do curenja”, ističe Malenica.

Na pitanje zašto gledamo spektakularna uhićenja, ali ne i brze epiloge, bilo pravomoćna osuda ili oslobađanje, ministar je rekao:

“Postojale su pojedine odredbe važećih zakona kojima se omogućavalo odugovlačenje postupaka. S tim izmjenama bi se ubrzalo te postupke. Pristupit ćemo izmjenama zakona, idemo za ubrzanjem postupaka i rješavanjem broja nerješenih predmeta”, rekao je na kraju ministar Ivan Malenica