Mrak Taritaš o aferi Janaf: Ispada da samo Plenković i Božinović ništa ne znaju…

Mrak Taritaš o aferi Janaf: Ispada da samo Plenković i Božinović ništa ne znaju…

Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica stranke Glas, gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala aferu Janaf i izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je kazao da su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović znali za istragu.

“Živimo u novom normalnom dobu, a afera Janaf pokazala je da ništa više nije normalno. Ona pokazuje razmjere svega i ispada da nitko u ovoj zemlji koja ima oko četiri milijuna stanovnika ništa nije znao. Je li ikome u normalnoj zemlji normalno da čovjek koji je ponovno izabran za predsjednika uprave Janafa u veljači prije toga bio pod istragom i da nitko o tome ništa nije znao?! Danas premijer “zlatousti” Plenković to kaže, a mi bi trebali vjerovati njegovim riječima da ministar policije nije ništa znao. Meni je nevjerojatno da nitko ništa o tome nije znao”, ističe Mrak Taritaš.

Dodala je kako će se ubrzo smiriti napetost oko cijele situacije, a da priča neće dobiti epilog.

“Za jedno mjesec dana svjetla pozornice bit će smanjena, netko će biti u pritvoru, a netko će biti pušten. Moje ključno pitanje je što nakon toga? Voljela bih da vidim jedan proces koji je počeo i koji ima svoj kraj.”

Osvrnula se i na curenje informacija u vezi istrage.

“Imali smo procese u USKOK-u o kojima smo čitali tko je što izjavio, informacije cure na sve strane, a jedini koji o ni o čemu nisu znali ispada da su premijer Plenković i ministar policije.”

Dodala je da nema pitanja koja mediji ne bi trebali postavljati i da na njih moraju dobiti odgovor.

“Mi koji se nalazimo u javnom prostoru i koji se bavimo politikom, koji smo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti na to trebamo dati odgovor. Ako ne možemo dati odgovor, to znači da nešto ne štima. Ako nam se ne sviđa pitanje i zato napadamo medije, nije problem u medijima nego u onom tko daje odgovor. I ova afera pokazuje niz stvari. Stvar je u tome da ili ne znate, ne želite znati ili žmirite, a očito da Plenković dovoljno dobro žmiri. Ne vjerujem da Plenković nije znao i da mu Božinović nije rekao. U veljači je Kovačević ponovno izabran za prvu osobu Janafa. Zašto? Možda zato što je bio oslabljen ili je bio ucijenjen”, kazala je Mrak Taritaš.

Kaže da je jasno da se Kovačevića pratilo i da je nemoguće da Božinović nije znao ništa o svemu tome.

“Ministar policije je u početku bio i šef kabineta Plenkovića, on je njegov osobni izbor”, dodala je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako se HDZ bori protiv korupcije te da u toj borbi nema nedodirljivih.

“Ako želite odraditi borbu protiv korupcije na najbolji način, onda se morate sami tako postaviti. Moram vas podsjetiti način kako je Plenković reagirao svaki put prema Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, na omalovažavanje, da nije dostavio dokumentaciju, krenuo je u tužbu. Zašto tu nije pokazao dosljednost i odgovornost?! Bojim se da će ovo isto biti skup puno priča, a rezultat svega će biti mali”, smatra Mrak Taritaš e dodaje:

“Afera Janaf otvara sve: da je netko bio pod prismotrom oko deset mjeseci, da premijer i ministar policije kažu da nisu ništa znali, da je ponovno imenovan za predsjednika uprave doke je pod istragom, da će to opet biti proces koji će trajati godinama. Kad u nešto uđete trebali to u nekom razumnom roku riješiti.”

Mrak Taritaš se osvrnula i na Klub u kojemu su se okupljali određeni političari i poduzetnici te navodi da je to “klub za dečke”.

“Ono što vidim iz medija, tu su se kretali gospoda iz HDZ-a i SDP-a i gospoda koja je u nekim drugim strankama i određeni poduzetnici. Očito je to bio klub u koji su dolazili različiti dječaci različitih interesa. Bio je to klub za dečke, dečki su se tu očito dogovarali za različite stvari”, zaključila je.