Kao premijer znao je sve,osim da mu šef kabineta krade iz kase…

Kao premijer znao je sve,osim da mu šef kabineta krade iz kase…

Hrvatska javnost kroz aferu Janaf još jednom ima priliku svjedočiti verbalnom prepucavanju na relaciji premijera i predsjednika. No, nije to ništa novo, samo ovaj put žešće, posebno od strane predsjednika Milanovića. Naravno,  slušajući ovu komunikaciju zdravorazumski javnost postavlja pitanje gdje je zapravo istina, ali o istini, ako je to uopće moguće jer politika nikada nije poznavala istinoljublje neki drugi put.

No, u pokušaju rasvjetljavanja verbalnih okršaja ili bolje rečeno  Milanovićevih nervoznih tvrdnji možemo se vezati na institucionalnu komponentu i njeno (ne)poznavanje, na potrebu argumentiranja iznesenih tvrdnji, ali i na sposobnost pamćenja, koja ruku na srce kada govorimo o politici nerijetko prelazi u amneziju.

Neosporno je da se Milanović koristi filipikom, vatrenim i optužujućim govorom prema premijeru Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Božinoviću, u djelu kada govori da su isti znali za istragu  protiv Dragana Kovačevića, Kreše Peteka i ostalih te da su unatoč tome pristali da Kovačević bude izabran na novi mandat predsjednika Uprave Janafa.

Milanović ovakvom tezom zaboravlja na osnove institucionalng i zakonodavnog okvira koji govori da su DORH, USKOK i policija neovisni u svom radu, i da premijer, ministar unutarnjih poslova, SOA pa i sam predsjednik RH  ne trebaju znati što se događa. O slučaju Janaf, kao i o bilo kojem drugom slučaju  moraju znati Glavni državni odvjetnik ili njegovi zamjenici, visoki policijski časnici, glavni ravnatelj, ravnatelj PNUSKOK-a ili kriminalistička policija. Sve ostalo predstavljalo bi  politički utjecaj na institucije.

Kada spominjemo potrebu argumentiranja, Milanović je  javnosti trebao podastrijeti dokaze koji upućuju na njegove tvrdnje da su premijer i ministar unutarnjih poslova znali za istragu, jer dokazi su ključno sredstvo kada govorimo o kritici, i sve ostalo je nevjerodostojno  i neozbiljno, ali i nezakonito, ako se pozovemo na Zakon o pravu pristupa informacijama, odnosno na ostvarivanje Ustavom zajamčenog prava na pristup informacijama putem otvorenosti djelovanja tijela javne vlasti.  Ako ništa drugo,  Milanović bio kao državnik, ali i kao pravnik to trebao znati.

Ne čini se niti logičnim, niti vjerojatnim  da premijer i ministar unutarnjih poslova  ne bi  spiječili da se Kovačević ponovno imenuje za novi mandat na čelu Janafa, ako su bili upoznati s istragom.  

Kada goovrimo o sposobnosti pamćenja, a samim time i vjerodostojnosti izjava postavlja se i pitanje, ako je Milanović sve znao dok je bio premijer, kako sam tvrdi, kako nije znao što mu je radio Predstojnik ureda Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandra Zeljko pa je sve završilo s aferom Dnevnice.  Isto tako, ako je Milanović sve znao za vrijeme svog premijerskog mandata zašto tada nije smijenio i šeficu Porezne uprave i saborsku zastupnicu iz reda SDP-a Nadu Čavlović Smiljaneckoja je pogodovala poduzetniku  Željku Bilošu, već je istu i dalje držao na čelu Porezne uprave. A složit ćemo se da je porezna Uprava  itekako važna državna institucija.  

Izostanak argumenata, namjerno ili nenamjerno nepoznavanje institucionalnosti i načina funkcioniranja državnih tijela, odnosno njihovih ovlasti i nadležnosti, amnezija oko dvije afere koje smo spomenuli i više je nego dovoljno da  dovede u pitanje vjerodostojnost Milanovićeve teze da su premijer i ministar unutarnjih poslova znali za istragu.

Bjesni li predsjednik Milanović na premijera Plenkovića zbog onoga što Plenković ne zna i nije morao znati ili bjesni zato što su mu i samom prisjeli čvarci,krvavica, a možda i dobar kulin u prijateljevom Klubu u koji je zalazio, a prijatelj sada ćorkiran.

M.Strinavić/demosmedia