Milanović o četničkom pokolju: A gdje su bili partizani?

Milanović o četničkom pokolju: A gdje su bili partizani?

Zoran Milanović danas je u Gatima kod Omiša gdje je obljetnica četničkog pokolja 1942.

Milanović je za pokolj optužio četnike i nalogodavce Talijane. Spomenuo je i naciste. Zanimljivo, Milanović nije ni jednom riječju spomenuo ustaše i njihovu odgovornost, iako se zločin dogodio na području koje su, barem formalno, kontrolirale vlasti NDH, piše Index.hr

“Ima jedna kineska poslovica, kaže da je puno ljepše biti pas u mirnim nego čovjek u nemirnim vremenima. Sudbina naroda u ovom selu to pokazuje. Za Gata sam čuo od svog pokojnog djeda”, rekao je.

“Uvijek je to bila priča o strašnom masakru, ovdje i u Otoku kod Sinja. I ovdje su bili četnici popa Đujića, Maneta Rokvića. Ja sam djeda pitao gdje su bili partizani da ih zaštite. Nikad nisam dobio odgovor. Za ovo su krivi talijanski fašisti. Oni su, da ne bi šporkali ruke, unajmili su 150 četnika u opancima iz zapadne Bosne, Mane Rokvić je iz Drvara. Da stvar bude nestvarnija, mjesec dana prije su s vlastima NDH potpisali ugovor o borbi protiv partizana. Onda su došli ubijati Hrvate. To je odgovornost Talijana. Naravno, i četnika. Ovdje su i Nijemci, nacisti počinili strašne zločine 1943. i 1944. Ovi četnici su i u Dugopolju oduzeli 40 ljudskih života, također uz put. Nijemci su ubili 40-ak Košutana kod Sinja 1943. Sve to na ovom malom prostoru. Narod koji da ga je netko pitao, najradije bi bio daleko od revolucije i velikih ideoloških tema”, rekao je Milanović.

“Pitao sam djeda gdje su bili partizani”

Zločin se dogodio u zoru 1. listopada 1942. godine u selu koje je bilo smješteno svega nekoliko kilometara od Omiša, središta Velike župe Cetina u NDH.

Kaže da ti ljudi nisu bili partizani po izboru. Kaže da je tu živio narod koji se ženio, išao u crkvu, čekao bolji život.

“Taj narod to nije zaslužio. I zato je trebalo stati u zaštitu. Od tu moje dječje pitanje djedu: Gdje ste bili vi, partizani? Vaša kuća su vaše najveće svetinje. Ja nisam religiozan, ali znam što vam znači Bog, crkva, domovina. Meni domovina mnogo znači. Ovo se više nikada neće dogoditi”, rekao je Milanović.

“Povijest je bila strašna, mora se znati tko je za to odgovoran: naredbodavci, izvršitelji, nacisti koji su to radili hladnokrvnije i brutalnije. Dragi prijatelji, mještani Gata, laka im hrvatska zemlja, neka ih Bog čuva”, rekao je Milanović. Piše Index.hr