PREDSTAVNICI RATNE ŠKOLE U POSJETU BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI…

Pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđmanˮ, Ratna škola „Ban Josip Jelačić” već niz godina, u okviru studijskog putovanja sa nastavnim posjetima u Istočnoj Slavoniji koja je zbog iznimnog doprinosa ovog dijela naše Domovine čuvar uspomena ratnog djelovanja, ali i veliki stradalnik Domovinkskog rata, posjećuju Brodsko-posvsku županiju i sureli se sa njihovim čelnicima.Brigadir Mijo Kožić, načelnik Ratne škole, okupljene je upoznao sa zadaćama i ciljevima Ratne škole koja uključuje obrazovanje visokih časnika oružanih snaga kao i drugih državnih dužnosnika da budu školovani i i budu prepoznanati i kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe. Poseban naglasak u Ratnoj školi se daje razvoju polaznika kao karakternih strateških lidera koji mogu kritički i kreativno razmišljati u složenom i neizvjesnom globalnom okružju. Brigadir Kožić u svom obraćanju medijima, istaknuo je ulogu Brodsko-posavske županije u Domovinskom ratu te ulozi postrojbi ali i stradavanju Brodsko-posavske županije kojima, ovo učilište, želi čuvati spomen i prenositi znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman”.

Predstavnike Ratne škole ugostio je zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Stjepan Bošnjaković te ih, kroz prezentaciju, upoznao s učinjenim zadaćama sa svrhom suzbijanja koronavirusa, kao i aktualnim problemima u ovom području na koje je Stožer nailazio te ih uspješno prevladavao. Taktičko-tehničke prepreke bile su najveći problem pri iznalaženju rješenja za određene situacije koje su uspješno prevladane u suradnji s Nacionalnim stožerom. Tamo gdje je bilo najpotrebnije u smislu logističke potpore Hrvatske vojske spriječene su i najveće potencijalne ugrozbe.

Polaznici su upoznati s razvojem sustava civilne zaštite, strukturom, sudionicima i operativnim snagama sustava civilne zaštite, upravljanjem u sustavu po razinama ustrojavanja, sa smjernicama budućeg razvoja, kao i s područjima konkretne suradnje između MORH-a i MUP-a odnosno Ravnateljstva civilne zaštite. Gostima je prezentiran zakonodavni okvir s naglaskom na Zakon o sustavu civilne zaštite, način i okviri djelovanja Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa te aktivnosti Državne intervencijske postrojbe.

ss/dm