SDP pod vodstvom Grbina: ‘Željko Sabo ne može ostati‘

SDP pod vodstvom Grbina: ‘Željko Sabo ne može ostati‘

Izborom Peđe Grbina za predsjednika SDP-a u toj stranci počinju promjene. Grbin se u nedjelju sastao s potpredsjednicima stranke – Rankom OstojićemSinišom Hajdašem DončićemBiljanom Borzan i Sabinom Glasovac – kako bi im najavio prve poteze i za ovaj tjedan sazvao Predsjedništvo SDP-a.

Grbin kaže da će na prvom Predsjedništvu problematizirati članstvo Željka Sabe osuđenog za političku korupciju u ovom najvišem tijelu stranke.

– Svjestan sam da je pitanje kolege Sabe teret za SDP, uostalom već danima u svakom istupu moram govoriti o tome. Zato ćemo na Predsjedništvu o tome morati razgovarati, dakle i s njim osobno. O tome dalje nakon sastanka Predsjedništva – rekao je Grbin, ne želeći otkriti daljnje poteze ako se Sabo, što je za pretpostaviti, neće sam povući s ove funkcije.

Želi biti autoritet

Slučaj Sabo za Grbina je vrlo osjetljiv jer ako želi biti autoritet i predstavljati SDP kao stranku koja se bori protiv korupcije, ne može tolerirati Sabu u Predsjedništvu, a to bi moglo dovesti do sukoba u stranci koju bi morao ujediniti.

– Ako vidi problem u Sabi, onda vidi problem s 11.000 članova s pravom glasa, ili s 4000 onih koji su izabrali Sabu. To je trebalo ranije rješavati na Glavnom odboru. Ne želim braniti Sabu, ali što je napravio? Isto ono što radi Plenković i na čemu opstaje HDZ. Odobravam li to? Ako će lomiti Sabu, onda će i 4000 SDP-ovaca – kazao je član stranke koji nije sklon novom vodstvu.

Idućih tjedana trebao bi se sastati i Glavni odbor SDP-a kojemu će Grbin odmah predložiti i izmjenu stranačkog Statuta kako pravo glasa više ne bi bilo vezano uz plaćenu članarinu. Otvoreno je, međutim, pitanje tko će biti na čelu Glavnog odbora. Bitna kadrovska rješenja koja ovise o novom predsjedniku stranke su imenovanja glavnog tajnika stranke, političkog tajnika i financijskog direktora.

Grbin će njihova imena predstaviti Predsjedništvu, a do tada ne želi o njima govoriti. U SDP-u se već dulje govori da bi glavni tajnik mogao biti Vedran Babić (iz grupe takozvanih pobunjenika) koji je Grbinu vodio kampanju.

– Prvi pokazatelj Peđina smjera bit će osobe izabrane za glavnog tajnika i predsjednika Glavnog odbora. Babić ne može biti glavni tajnik jer nije platio članarinu. Ne možeš kršiti Statut stranke pa osuđivati političku korupciju – kaže osoba iz suprotnog tabora.

Očekivanja zastupnika

No, u Grbinovu krugu se kao kandidati za tu dužnost spominju druga imena. Promjena koja će Grbinu vjerojatno najlakše proći bit će preuzimanje Kluba zastupnika SDP-a. Od početka kampanje govori da predsjednik stranke treba biti i predsjednik Kluba, a Arsen Bauk je ionako privremeno, do izbora novog predsjednika SDP-a, preuzeo tu dužnost. Grbina u tome bezrezervno podržava protukandidatkinja na izborima Mirela Ahmetović.

– S Grbinom očekujem potpuno drugačiji pristup radu u Saboru, da će biti više reda i rada. Veselim se tome. Svi zastupnici trebaju znati koje su im obaveze. U prošlom su mandatu postojali zastupnici koje u tri mjeseca, koliko je trajao moj mandat, nisam nikad vidjela. Zastupnici trebaju raditi po odborima, na zakonskim prijedlozima i komunicirati s građanima. Očekujem da se definiraju zadaće za zastupnike – kaže Ahmetović, koja vjeruje da će Grbin uvesti red, rad i disciplinu te iskazuje povjerenje novom predsjedniku.

– Vjerujem Peđi kada kaže da se neće razračunavati s ljudima. A za to nema niti potrebe – kaže Ahmetović, uz napomenu da je Grbin jedan od zastupnika koje je uvijek sretala u Saboru te da su mu se svi mogli uvijek obratiti kada su imali dileme oko zakonodavnih okvira ili nedoumice u vezi s pravnim pitanjima.

Uz funkcioniranje Kluba zastupnika SDP-a vezuje se i pitanje vođenja saborskih odbora koji su u njihovoj kvoti te hoće li Rajko Ostojić ostati na dužnosti potpredsjednika Sabora. Za očekivati je da će Grbin i njegove pristaše koji nisu željeli preuzeti niti jednu saborsku dužnost jer se oko načina izbora nisu složili s v.d. predsjednika Zlatkom Komadinom to učiniti sada.

Nakon što su se promiješale karte, može se očekivati da Vesna Nađ neće ostati potpredsjednica najvažnijeg odbora, onoga za Ustav, poslovnik i politički sustav, pitanje je hoće li Nikša Vukas ostati na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Franko Vidović na čelu Odbora za obranu, a Mišel Jakšić Odbora za pravosuđe.

Osim rješavanja kadrovskih pitanja, novi predsjednik SDP-a planira i teme koje će otvarati u Saboru. To je istražno povjerenstvo o curenju informacija, nedonošenje Nacionalne razvojne strategije nužne za povlačenje novca iz EU te nedonošenje novog Ovršnog zakona. Uz čestitke Grbinu, dojučerašnji v.d. predsjednika SDP-a Zlatko Komadina kaže kako se nada da Grbin i nova ekipa neće biti golubovi.

– Znate li kakav je golub? Kada je na zemlji jede iz ruke, a kada poleti pokaka vas po glavi – pojasnio je Komadina.

Prvi potezi Peđe Grbina

1. Predsjedništvo: Novi predsjednik će kandidirati tajnike

Ovaj tjedan Grbin saziva Predsjedništvo SDP-a na kojemu će predstaviti imena kandidata za glavnog tajnika SDP-a, političkog tajnika te financijskog direktora

2. Bez korupcije: Otvorit će pitanje članstva Željka Sabe

Na Predsjedništvu će otvoriti pitanje članstva Željka Sabe u tom tijelu budući da je osuđen za političku korupciju. Ako Sabo sam ne odstupi, poduzet će drugi korak

3. Klub zastupnika: Grbin će preuzeti funkciju od Bauka

Na prvom sastanku Kluba zastupnika SDP-a “prijelazni predsjednik” Arsen Bauk će se povući s dužnosti, a vođenje Kluba preuzet će Grbin kao predsjednik SDP-a

4. Izmjene statuta: Pravo glasa neće biti vezano uz članarinu

Za nekoliko tjedana će se konstituirati Glavni odbor SDP-a. Grbin će predložiti izmjenu Statuta da se pravo glasa na stranačkim izborima ne veže uz članarinu Piše Ivanka Toma Jutarnji list