Oporba u Saboru predstavila dokument o osnivanju istražnog povjerenstva…

Oporba u Saboru predstavila dokument o osnivanju istražnog povjerenstva…

Saborska oporba održala je konferenciju za novinare o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru Arsen Bauk kazao je kako žele da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi, između ostalog, imalo cilj otkriti slabosti zakonskog i institucionalnog okvira borbe protiv korupcije te utvrditi sposobnost i kapacitiranost neovisnih tijela da procesuira slučajeve korupcije. Javlja N1

“Prilikom sastavljanja ove odluke i pisanja obrazloženja, vodili smo se javnosti poznati i manje poznatim činjenicama o percepciji korupcije. Trudili smo se napraviti odluku koja poštuje sva ograničenja koja donosi Zakon o istražnim povjerenstvima”, rekao je Bauk.

“U petak sam ovaj prijedlog odluke odnio osobno u Klub HDZ-a. Nadam se da ćemo u jednom razumnom roku o ovome raspravljati u Saboru”, dodaje.

Zastupnik Domovinskog pokreta Milan Vrkljan rekao je da je ovo jedna od većih afera koje potresaju Hrvatsku.

“Dokaz tome da su sve oporbene stranke bez obzira na svjetonazor se u vrlo kratkom roku dogovorile. Događanja koja su bila neposredno prije ovih odluka su bile prije svega u Slovenskoj ulici”, rekao je Vrkljan.

“To da se poslovni ljudi i političari sastaju na takvom jednom mjestu i nose ogromnu količinu pokazuju da je Hrvatska postala zemlja dubokog kriminala. Ova odluka da se osniva istražnog povjerenstva je pomoć cijelo pravosudnoj, zakonodavnoj i svakoj drugoj vlasti u Hrvatskoj da se proba naći rješenje za ovu vrlo tešku situaciju u Republici Hrvatskoj”, ističe Vrkljan.

Osnivanje povjerenstva bit će jedan od pokazatelja želi li vlast razjasniti korupciju i sve oblike kriminala u Hrvatskoj, dodaje Vrkljan.

Mostov Nikola Grmoja je pak naglasio kako je Most inicirao osnivanje povjerenstva i kako mu je jako drago da je kompletna oporba prihvatila ideju i sudjelovala u izradi nacrta.

“Da se novac nalazi kod zamjenice županijskog državnog odvjetništva, takve situacije se mogu pronaći samo u filmova. Imamo situaciju da čak i zamjene u ovoj tankoj većini, da su i one povezane s ovom aferom. Ne trebamo se baviti ovim prepucavanje i teatrom kojim svjedočimo prethodnih dana nego se baviti meritumom. Nadam se da ćemo kao istražno povjerenstvo pomoći i našoj sudbenoj vlasti i ostalim institucijama”, istaknuo je Grmoja.

Zastupnik Kluba zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević kazao je kako su oni također podržali inicijativu i kako oporbi u interesu treba biti kako da riješe sustav i kako da riješe sustavni utjecaj politike na istrage neovisnih tijela.

“Mi smo vidjeli jučer skandaloznu izjavu ravnatelju policije koji kaže da su ovom slučaju afera Janaf ne radi o klasičnom probijanju mjera. Već sam taj pojam klasičnog probijanja mjera dokazuje koliko je to uobičajeno u Hrvatskoj. To je samo jedan od brojnih primjera gdje dolazi sustavno do probijanja mjera”, rekao je.

“Nije normalno da netko ima nekoliko desetaka milijuna kuna veću imovinu od svojih prihoda. To su samo primjeri. Mi ne možemo ulaziti u konkretne slučajeve, ali možemo vidjeti na primjerima kako sustav funkcionira i popraviti taj sustav”, dodaje Tomašević.