HSP AS tužio bivšeg tajnika da je ukrao kip Starčevića, stolce…

HSP AS tužio bivšeg tajnika da je ukrao kip Starčevića, stolce…

Predsjednik HSP-a AS u stečaju Hrvoje Niče prijavio je bivšeg glavnog tajnika Peru Ćorića zbog krađe stranačkih predmeta. Među njima je i kip Ante Starčevića, javlja Telegram.

Niče u prijavi ističe kako je Ćorić tijekom 2017. i 2018. iz stranačke središnjice “protupravno prisvojio tuđe pokretne stvari koje su dio dugotrajne imovine” i vrijedne su oko 70.000 kuna.

Primjerice, kip Ante Starčevića procijenjen je na 2000 kuna, “nestala” govornica HSP AS na nešto manje od 1100 kuna, promopult na gotovo 7200 kuna, a ukradeni konferencijski stol i stranački kuhinjski blok procjenjuju se na 5200, odnosno 2400 kuna. Na popisu je i desetak računala, mobitela, ormar, televizor, uredski stolovi, pa i deset konferencijskih stolaca koje u HSP-u procjenjuju na 1254 kune.

– S obzirom kako se radi o osnovnim sredstvima rada stranke koja se nalaze kod osumnjičenika Ćorić Pere, postoji opasnost da taj isti te stvari sakrije ili uništi pa predlažemo da se hitno izvrši pretraga radi pronalaženja i izuzimanja stvari – navodi se u kaznenoj prijavi podnesenoj još 2018., a priloženoj uz ovotjedno izvješće o gospodarskom položaju HSP AS kao dužnika u stečajnom postupku.

Postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad strankom je pokrenut u travnju 2018., a sud je naložio Ničeu da dostavi izvješće o imovini, tražbinama i sudskim postupcima vezanima uz dug te stranke. Odluke su uslijedile zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom trajanju dulje od 120 dana i u iznosu većem od 250.000 kuna.

Stranka ima jednog zaposlenog, ali i oročen novac na nekim od čak 32 otvorena računa.

Stečaj je otvoren u veljači ove godine, a Visoki trgovački sud zakazao je novo ročište za 19. listopada.

Kako se ističe u izvješću stečajne upraviteljice, nakon otvaranja stečaja utvrđena je vrijednost pokretnina u vlasništvu HSP AS u iznosu od 751,84 kune, a za pokretnine u vrijednosti od 69.907,46 kuna koje se navodi da su ukradene “nema saznanja gdje se nalaze i u kakvom su stanju”. Nadalje, kao imovina te stranke navode se “novčana sredstva u iznosu od 28.640 kuna” te “prava potraživanja prema jedinicama lokalne i područne samouprave u iznosu od 382.930 kuna”.

Ćorić, koji je u osmom sazivu Sabora bio zastupnik tadašnje Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om pod vodstvom Tomislava Karamarka, je krajem ožujka 2018. isključen iz HSP-a AS zbog kršenja etičkog kodeksa stranke i “rada protivno odlukama stranačkog predsjedništva”.