‘Tajming je sumnjiv’, kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava o uhićenjima osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari…

‘Tajming je sumnjiv’, kaže vukovarski gradonačelnik Ivan Penava o uhićenjima osumnjičenih za ratni zločin na Ovčari…

Policija je od jutros na području Vukovarsko-srijemske županije privela osmoricu osumnjičenika za ratni zločin nad Hrvatima na Ovčari 1991. godine

Policija je potvrdila da je privedeno osam osoba koje se dovodi u vezu s počinjenjem ratnih zločina na Ovčari 1991. godine. 

Iako policija nije dala nikakve druge detalje, načelnik općine Negoslavci Dušan Jeckov potvrdio je da je policija u Osijek privela osam mještana njegovog sela, ljude koji su u ratno vreme uglavnom bili zaposlenici Vupika. S gradonačelnikom Ivanom Penavom o uhićenjima razgovarao je RTL-ov dopisnik Tin Kovačić.

Ivan Penava se na toj temi razišao s HDZ-om. 

“I tada sam govorio, neke vrijednosti su iznad politike, iznad stranačke stege, ovo je jedna crta ispod koje kao ljudi ne smijemo pasti”, rekao je Penava.

Sumnjiv tajming

Na pitanje o vremenu kada se događaju uhićenja, svega mjesec dana prije obilježavanja pada grada Vukovara, Penava je kazao da je tajming “sumnjiv”.

“Tajming je sumnjiv, korupcijske afere, naučili smo da kad god nešto gori, bacimo kost Vukovarcima. Na Vukovar je cijela država osjetljiva, najlakše je zaboraviti neke stvari. 29 godina nažalost gledamo tu praksu i tu vrstu politike.”

“Koliko god je teško to prihvatiti kao logiku, uvijek postoje beskrupulozni kojima je sve žetončić, manipulacija i zbog toga imamo tih nesretnih 29 godina.”

Na pitanje hoće li ponoviti tu sumnju i pred vrhom države u Koloni sjećanja, bude li je, rekao je da to se uvijek mora ponavljati.

“Dužni smo njegovati sjećanje i tražiti pravdu za svakoga. Međutim, treba reći i zahvaliti i onim profesionalcima koji su doveli i do današnjeg čina, ali ne treba biti naivan. Današnji čin uhićenja je samo jedna stavka u nizu koje trebaju dovesti do pravde i pravomoćnih presuda. Sigurno je da ovaj čin treba pozdraviti, odgovorne treba kazniti”, zaključio je Penava. Donosi RTL