Mirela Holy: Ako Grbin ne dobije podršku, možemo očekivati nove unutarstranačke izbore…

Mirela Holy: Ako Grbin ne dobije podršku, možemo očekivati nove unutarstranačke izbore…

Mirela Holy, bivša ministrica u vladi Zorana Milanović i bivša saborska zastupnica, gostovala je u Newsroomu gdje je među ostalim komentirala previranja u SDP-u.

“Ne iznenađuje me previše preokret u stranci. Nisam očekivala da će Klub reagirati, ali nisam očekivala da će tranzicija proći mirno. Poznata mi je situacija u SDP-u i kakvi su klanovski sukobi”, rekla je Mirela Holy i dodala:

“Smatram da ovaj postupak Davora Bernardića nije bio korektan. Ako im je svima stalo do SDP-a, trebaju zanemariti osobne taštine i animozitet i raditi u interesu stranke. Ako poduzimate neke radnje, morate imati spremno objašnjenje za njih. Mislim da cijela ova situacija nije dobra za stranku i Peđa Grbin je trebao razgovarati s ljudima koje je planirao smijeniti. Znam što su sve radili u stranci meni, takve situacije su nepotrebne. Ljudi trebaju razgovarati s kolegama, ali svaki predsjednik ima pravo birati suradnike. Treba imati ljudsku mjeru, a ovo što je Bernardić napravio, nepotrebno je, destruktivno i pokazuje nezrelost u politici.”

Smatra da će Peđa Grbin dobiti podršku na sutrašnjem sastanku Glavnog odbora te da s obzirom na informacije koje ima, Grbin ima dovoljan broj ruku za prijedloge. Ako ipak dođe do otpora, Holy kaže:

“Ne vjerujem da će se tako nešto dogoditi. Ako neće, onda možemo očekivati i da će SDP ići u nove unutarstranačke izbore.”

Premda smatra da je već ovime SDP-u nanijeta šteta, smatra da nema puno stranaka koje mogu iskoristiti njihov prostor za nametanje svoj politika i programa:

“Mislim da SDP već sad ima štetu, još od parlamentarnih izbora jer se godinama već bavi sam sobom, luta u programskom i ideološkom smislu, posvećen je unutarstranačkim sukobima, ali tu je čak i stupanj dalje, da se radi o posvađanim, zavađenim ljudima, o osobnim animozitetima, da više nema veze s foteljama, a to je opasno i destruktivno za bilo koju organizaciju. U interesu hrvatskog društva nadam se da će se SDP oporaviti jer drugi igrači na lijevoj sceni, prvenstveno mislim na Možemo!, imaju potencijala, ali još nemaju infrastrukturu. Hrvatska nema vremena čekati da se sagradi nova politička opcija s tom snagom.”

Komentirajući polemiku predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića oko informacija koje su mogli imati o pojedinim aferama, Holy je rekla:

“Mislim da se radi o izgovoru i komunikacijskoj strategiji. Kad je Andrej Plenković predlagao novi mandat Draganu Kovačeviću, nije mu odgovaralo potezati pitanje umočenosti Kovačevića u aferu jer je to bio bivši mandat u kojem je HNS bio važan koalicijski partner i trebale su ruke od HNS-a. U tom trenu Plenkoviću nije bilo oportuno natezati konopac. Rekla bih da je mrtav leden prešao preko toga da se protiv Dragana Kovačevića vodi ozbiljna istraga.”

O činjenici da su u ilegalnom klubu boravili ministri, što je kasnije branio i Zoran Milanović, Holy kaže:

“Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe. S obzirom na činjenicu da je i Zoran Milanović bio gost tog objekta i vjerojatno je bio pod mjerama, vidimo ispade njegove nervoze i smatram da je on otpočetka pogrešno komunicirao. Ipak obnaša najvišu izvršnu vlast u državi i kao takav se ne smije miješati i komentirati tekuće istrage jer se to može tumačiti kao pritisak na pravosuđe.”

Dodaje da na Milanovićevu komunikaciju vjerojatno imaju i građani koji mu ostavljaju pozitivne komentare ispod objava:

“Ako pogledate malo iza objava, komentari koje ostavljaju građani su nevjerojatno u korist predsjednika države i mislim da to ima utjecaja na njegovu komunikaciju jer stječe dojam da ga građani podržavaju. Mislim da tu Milanović jako griješi jer potpora građana dolazi prvenstveno s desnog spektra. Nisam sigurna da njegovi birači gledaju toliko blagonaklono na njegove verbalne okršaje. Zoran Milanović je već imao pogreške tog tipa, 2016. pred parlamentarne izbore kad je u pokušaju zahvaćanja što je moguće većeg dijela biračkog tijela, imao sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga i znamo kako se to završilo.”

“Začuđuje me koliko je tiho prošla vijest da je Ivica Todorić oslobođen jer to otvara jako teška pitanja za Hrvatsku u budućnosti, i hoće li Todorić poduzeti neke pravne radnje i kako će hrvatski građani u tome proći”, zaključila je na kraju, javlja N1.