U aferi Janaf sve više pokajnika: I ‘desna ruka‘ moćnog poduzetnika priznala namještanja…

U aferi Janaf sve više pokajnika: I ‘desna ruka‘ moćnog poduzetnika priznala namještanja…

Konzultantica poduzetnika Kreše PetekaMirjana Prodan, pridružila se sada već solidnoj listi osumnjičenika koji su u tzv. aferi Janaf priznali djelo, nakon čega su pušteni na slobodu. Prije nje to su učinili Petekov poslovni partner Zvonko Maras, zatim šef velikogoričke Vodoopskrbe Tomislav Jelisavac te voditeljica projekata EU u VG Vodoopskrbi Katarina Gašparac.

Konzultantica Prodan koju se tereti da je s Petekom, Jelisavcem, Gašparac i velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem Petekovoj tvrtki namještala posao projektiranja i rekonstrukcije velikogoričkog pročišćivača otpadnih voda, puštena je iz Remetinca u četvrtak – na USKOK-ov prijedlog. Piše Jutarnji list

Poricala krivnju

– Ne zastupam više gđu. Prodan, došlo je do razilaženja u koncepciji obrane – rekao nam je jučer bivši odvjetnik Petekove konzultantice, Stipe Vokić.

– Moja klijentica je iznijela obranu, nakon čega je puštena na slobodu – rekla nam je, pak, Željka Pokupec, nova odvjetnica koju je angažirala M. Prodan.

Zanimljivo je da je Prodan na početku istrage osporavala optužbe te je, uz Peteka i Vatroslava Sablića, bila jedna od troje okrivljenika koji su podnijeli žalbu i na rješenje o pokretanju istrage. Međutim, očito je u međuvremenu došlo do promjene stajališta o krivnji. Inače, sve tri žalbe na pokretanje istrage, uključujući njezinu, danas su odbijene.

Također, priznanje Mirjane Prodan sada ostavlja zanimljivu procesnu situaciju u točki optužbe koja se tiče posla s velikogoričkim pročišćivačem, jer je od petero okrivljenika djelo zasad priznalo troje, ostavivši kao jedine okrivljenike koji poriču djelo Krešu Peteka i gradonačelnika Dražena Barišića.

Njih dvojica, kako se moglo čuti od njihovih odvjetnika Veljka Miljevića i Ljube Pavasovića Viskovića, zasad ne razmišljaju ni o kakvom priznanju krivnje.

Prodan je prema optužbama bila Petekova “desna ruka” u poslu s velikogoričkim pročišćivačem te su snimljeni brojni razgovori između njih dvoje u kojima se dogovaraju tehnički detalji ponude s kojom je Petek namjeravao izaći na natječaj koji je VG Vodoopskrba raspisala za rekonstrukciju pročišćivača.

Međutim, tvrdi USKOK, to su radili nezakonito, prilagođavajući uvjete natječaja svojoj ponudi. Glavni je problem, po svemu sudeći, izbio zbog zbrinjavanja mulja koji nastaje kao produkt otpadnih voda u pročišćivaču, odnosno pri tzv. ozemljavanju mulja.

Čini se da Petek nije baš imao stručnjake za ozemljavanje, poput konkurenata, nego je u svojoj ponudi za sanaciju mulja htio koristiti druge tehnologije, koje su dotadašnji uvjeti natječaja ocjenjivali manjim brojem bodova nego ozemljavanje. Zbog toga su, tvrdi USKOK, uz pomoć Barišića, Jelisavca i Gašparčeve “izlobirali” da se uvjeti natječaja promijene tako da stručnost u ozemljavanju ne donosi više, nego jednak broj bodova kao bilo koja druga metoda.

Snimke razgovora

Prije toga, što je vidljivo iz snimljenih telefonskih razgovora, Petek i Prodan su razmišljali da si “pribave” stručnjaka za ozemljavanje, međutim, to bi značilo uvođenje novih partnera u konzorcij i vjerojatno veće troškove.

Prvi navodni pokušaj da utječu na natječaj prije nego što je objavljen – propao je. “Ne znam zakaj to nije pomaknuto”, pitala je Prodan u jednome od razgovora nakon što je objavljena prva verzija natječaja koja njoj i Peteku nije bila “po mjeri”.

“Valjda nisu dali jer je to EU, ovo-ono, p…a materina”, odgovorio joj je Petek i upitao je: “Kaj mi ne moremo nigdje skupit neku referencu”.

Dakle prema sadržaju razgovora, u konkretnome poslu s pročišćivačem, Prodan je bila osoba koja je u tančine bila upućena u konkretni posao i u koju je Petek imao veliko povjerenje.

Izvanraspravno vijeće odbilo žalbe obrane

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda odbilo je žalbe većine okrivljenika u aferi Janaf na istražni zatvor koji im je prije 20 dana odredio sudac istrage, pa tako i žalbe bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i poduzetnika Kreše Peteka.

Međutim, vijeće je usvojilo žalbu USKOK-a koji je tražio da se istražni zatvor, osim zbog utjecaja na svjedoke, odredi i zbog drugih osnova, pa je prvookrivljenog Krešu Peteka sada istražni zatvor određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Kovačeviću, Peteku i još sedmero okrivljenika sudac istrage bio je odredio pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je jedino dvojici gradonačelnika i saborskih zastupnika, Barišiću i Grgiću, pritvor u startu određen i zbog opasnosti od ponavljanja djela.