MODRIĆ VEČERAS ULAZI U TOP 100 NOGOMETAŠA SVIH VREMENA, U EUROPI SAMO SU TROJICA BOLJIH!

MODRIĆ VEČERAS ULAZI U TOP 100 NOGOMETAŠA SVIH VREMENA, U EUROPI SAMO SU TROJICA BOLJIH!

Luka Modrić, 35-godišnji kapetan hrvatske reprezentacije, u nedjelju će po 129. put nositi dres hrvatske reprezentacije te se s tom brojkom izjednačiti s legendama Danske i Venezuele, Peterom Schmeichelom Juanom Arangom, te još uvijek aktivnim Jordancem Bahom AbdelRahmanom, koji su također 129 puta branili boje svojih izabranih vrsti. Pišu sportske.jutarnji

Njih trojica dijele 100. mjesto na ljestvici svih nogometaša u cijelom svijetu po broju nastupa za svoje reprezentacije, tako da će Modrić nastupom večeras ući u Top 100. Zaigra li i protiv Švedske i protiv Francuske, Modrić će dostići i Celsa Borgesa (Kostarika), Jorgea Camposa (Meksiko), Lukasa Podolskog (Njemačka) i Edwina van der Sara (Nizozemska), koji sa 130 utakmica za reprezentaciju dijele 96. mjesto. Na prvom je Egipćanin Ahmed Hassan sa 184 nastupa od 29. prosinca 1995. do 22. svibnja 2012. godine.

Modrićeva vatrena priča traje nešto kraće. Debitirao je najbolji nogometaš svijeta 2018. za Hrvatsku 1. ožujka 2006. godine dojmljivom predstavom u prijateljskoj utakmici koju je Hrvatska protiv Argentine u Baselu dobila s 3:2. Od tada do današnjeg dvoboja sa Švedskom prošlo je 14 godina i 224 dana. Ne treba sumnjati da će Modrić proslaviti i 15 godina u dresu hrvatske izabrane vrste, jer bez njega ne bi smjelo proći Europsko prvenstvo sljedeće godine.

Od još uvijek aktualnih članova europskih nogometnih reprezentacija samo su trojica po broju nastupa ispred Modrića. Prva dva mjesta uvjerljivo drže dvojica Modrićevih suigrača iz Reala, sadašnji i bivši. Sergio Ramos za Španjolsku je debitirao 26. ožujka 2005. i dosad je skupio čak 173 nastupa.

Sedam manje ima ih aktualni napadač Juventusa Cristiano Ronaldo, koji je za Portugal od 20. kolovoza 2003. godine igrao 166 puta. Ispred obojice, od nogometaša koji su nastupali za europske reprezentacije, nalazi se samo legendarni Gianluigi Buffon sa 176 nastupa u dvadesetogodišnjoj eri u izabranoj vrsti Italije. Njega će Ramos stići vjerojatno već u studenome, a Ronaldo iduće godine. Ispred Modrića još je samo Michael Mifsud, najveći malteški igrač svih vremena, 39-godišnjak koji za Maltu igra od 2000. godine.

Modrić neće, on će se morati zadovoljiti titulom hrvatskog rekordera. Samo je Darijo Srna upisao više nastupa za Vatrene od aktualnog kapetana. Srna je za Hrvatsku igrao kraće nego što već sada igrač Modrić (od 20. studenoga 2002. do 25. lipnja 2016. godine), ali je u tih 13 godina i 218 dana skupio 134 nastupa i trenutačno je 70. igrač po broju reprezentativnih nastupa u svjetskoj povijesti. Modrića do njegova prethodnika s kapetanskom vrpcom dijeli još šest utakmica, a do kraja 2020. godine Hrvatska bi ih trebala odigrati pet.

U ožujku 2021. počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru i tada, bude li sve kako treba, možemo očekivati Modrićevo dostizanje Srne. U prosincu bismo trebali znati točno gdje i kada, jer tada će se održati ždrijeb europskih kvalifikacija za SP 2022.