Crkva proglasila blaženim svog “cyber apostola”, “zaštitnika interneta”

Crkva proglasila blaženim svog “cyber apostola”, “zaštitnika interneta”

Ceremonija proglašenja održana je u gradiću Asizu u Umbriji, a novi blaženik Crkve je Carlo Acutis, tinejdžer koji je do svoje smrti od leukemije 2006. revno vodio internetske stranice svećenika i banku podataka o zabilježenim čudima.

Acutisa, koji je u trenutku smrti imao samo 15 godina, Vatican News naziva “kompjuterskim genijem”.

“Njegovo balzamirano tijelo, izloženo javnosti kako bi mu se odavalo poštovanje uoči proglašenja blaženim, predstavlja ‘vjerojatno prvog blaženika u trapericama, tenisicama i džemperu'”, prenijela je vatikanska agencija s internetske stranice bečke biskupije i dodala:

“Mnogi već smatraju Carla budućim ‘zaštitnikom interneta'” “pokroviteljem interneta”.

Ceremoniju proglašenja blaženim vodio je kardinal Agostino Vallini, a sve se videovezom prenosilo na veliko projekcijsko platno izvan Bazilike. Svetog Franje Asiškog, u kojoj je, zbog epidemioloških mjera, prisutno smjelo biti samo nekoliko desetaka vjernika.

“Bio je dečko kao i mnogi drugi, ali u torbi nije nosio samo knjige nego i duboku vjeru kojom je zarazio one koji bi ga upoznali, osobno ili na Internetu”, tim riječima odao mu je počast gradonačelnik Milana Giuseppe Sala, također preko internetske veze.

Proglašenje Acutisa blaženim jedno je od najbržih u povijesti, jer od njegove smrti prošlo je samo 14 godina. Papa Franjo istaknuo ga je u pismu pročitanom u bazilici “ne samo kao osobu koja je bila internetski genij, nego koja je bila i izrazito društveno angažirana”, odnosno, kako je kazao kardinal Vallini, Acutis se apsolutno isticao, osim darom za digitalne tehnologije, i pomažući svojim kolegama u školi.

Acutis je rođen u Londonu 1991., a odrastao je u Milanu. Za proglašenje nekoga blaženim, Rimokatolička crkva propisuje da se s tom osobom mora povezati najmanje jedno potvrđeno čudo. Kod Acutisa riječ je o događaju iz 2010., kada je izvjesni mladić iz Brazila ustvrdio da je čudesno izliječen zahvaljujući tome što se molio tada već četiri godine pokojnom Acutisu. Crkva je 2013. dotično izlječenje priznala kao čudesno. 

Papa Franjo u pismu pročitanom na ceremoniji naveo je da je Acutis itekako “znao kako treba koristiti nove komunikacijske tehnologije za širenje evanđelja”.