Letica: U kakvim je uvjetima odrastao taj mladić? Gledajmo uzrok, ne posljedice…

Letica: U kakvim je uvjetima odrastao taj mladić? Gledajmo uzrok, ne posljedice…

Bivši šef operative SOA-e Ante Letica u Newsroomu N1 Televizije komentirao je današnji napad na Trgu sv. Marka u kojem je teže ranjen policajac. Letica između ostaloga kaže kako se trrebamo usredotočiti na uzroke, a ne posljedice problema.

Bivši šef operative SOA-e i stručnjak za sigurnost Ante Letica kaže kako ga iznenađuje jedna činjenica, a to je “činjenica da je jedan mladi čovjek na početku svog života uzeo pušku, otišao pred Vladu, pucao na policajca i prema tome napravio jedno kazneno djelo koje je vrlo blizu terorizmu”.

Dodaje i kako je Trg sv. Marka težak prostor za osigurati, a bitno je i Sinčićevo iskrcavanje lubenica “da se nešto slično može dogoditi. Markov trg je teško osigurati i u nekom preventivnom smislu kojega mi kolokvijalno nazivamo vuk samotnjak. Teško je osigurati i biti siguran da je sve sto posto pod kontrolom”.

Mijenja se proces radikalizacije

Mijenja se proces radikalizacije “u odnosu na ono što smo dosad znali i to tretirali. To su sada mladi ljudi, o većini nema tragova u policiji i drugim strukturama. Oni jednostavno gledaju TV, slušaju radio, čitaju; radikaliziraju se ne samo u vjerskom, nego i političkom smislu”, dodaje Letica.

Može li se Vlada izmjestiti negdje drugdje? “Preseljenje institucija kao što su Sabor, Vlada, Ustavni sud iziskuje puno vremena i sredstava i treba imati adekvatne lokacija. Mislim da u bliskoj budućnosti neće do toga doći”, smatra Letica i dodaje kako on misli da bi trebalo povećati sigurnosne mjere.

Potrebno je i drugačije obučavati one koji rade u sigurnosnim službama, dodaje.

“Ta samoradikalizacija se događa u jednom virtualnom svijetu, sigurno je da se način operativnog rada koji je bio prisutan u realnom svijetu sve više i više prenosi u virtualni. Tu je jedna zadaća SOA-e da napravi način i obući mlade kadrove koji se mogu usprotiviti takvim aktivnostima”, kaže Letica.

Dotaknuo se i pitanja legalnog i ilegalnog oružja.

“Kod branitelja nažalost ima dosta legalnog oružja. Pitanje je ilegalnog oružja. Nitko ne može dobiti legalizaciju tog oružja kojega je mladić koristio. Nažalost, ne samo u Hrvatskoj, nego u našem okruženju ima ogromna količina ilegalnog oružja, automatskog, poluautomatskog, oklopnog i drugog koje može biti uporabljeno za ovakve i još gore akcije na području Hrvatske, regije i šire. O tome je posebno potrebno voditi računa”, upozorava.

“Treba govori o uzrocima, a ovo su posljedice. Pitanje zapravo kako je taj dečko i u kojim uvjetima odrastao, koje izjave slušao, što se to njemu svidjelo na društvenim mrežama, javnom diskursu. Mislim da treba postojati velika dogovornost kod svakog od nas za svaku izgovorenu riječ u javnom prostoru. Ovo što se danas dogodilo, vi na društvenim mrežama nažalost imate strašno veliki broj podrške tom mladiću, onih koji traže još žešće akcije prema određenim objektima i osobama, koji ne vide svu štetnost takve aktivnosti”, upozorava Letica.