Kapović: Zeleno-lijeva koalicija mogla bi postati najveća opozicija na ljevici….

Kapović: Zeleno-lijeva koalicija mogla bi postati najveća opozicija na ljevici….

Mate Kapović iz Radničke fronte gostovao je u Newsroomu N1 televizije gdje je govorio o jučerašnjem napadu na Markovom trgu u kojemu je ranjen policajac zbog čega su na Markovu trgu u utorak ujutro osvanule zaštitne ograde, a pristup Saboru i Vladi ograničen je.

“Čini mi se da je tipično za HR da se o tome ne govori, a kad se desi neki ovakav događaj, onda se svi koncentriraju na to neko vrijeme i opet se sve zaboravi, sve bude kao i prije. Ne bi bilo dobro da se uvedu neke restrikcije na Markovom trgu, da ne smiju biti prosvjedi, a ovo drugo je više neko tehničko pitanje za službe sigurnosti”, kazao je Kapović.

Zbog novih mjera novinari više ne mogu pristupiti ministrima na Markovu trgu.

“To je klasika za takve situacije. Umjesto da se rade neke suštinske promjene, vladajući poduzimaju nešto što njima odgovara, u smislu da ih novinari više ne gnjave na Markovu trgu. Poželjno je da se učvrste mjere sigurnosti, ali ne smije se ograničiti sloboda pristupa medijima ili ljudima koji prosvjeduju i nezadovoljni su”, smatra Kapović.

“Čini mi se da ovo može nazvati amerikanizacijom političkog i društvenog života. Ovo je sad jedan događaj, nadajmo se da ih neće biti više, ali to je ono što podsjeća na Ameriku. Dolazi do radikalizacije , pogotovo s desne strane, ali nadamo se da će to kod nas ostati samo na tom jednom ekscesu”, dodao je.

Kapović smatra kako je ovakav događaj društveni problem.

“Zadnjih 10-ak godina se profašizam i kulturo-fašizam u javnosti propagiraju, legitimiziraju, normaliziraju pa imate različite vidove ekstremističkih politika prema seksualnim manjinama, ženama, imigrantima… Kada to imate u politici, onda nije čudno da take pojave izbijaju, da imate pojedince koji preuzimaju stvari u svoje ruke. To smo imali u Europi u 60-ima. Trebali bismo učiti iz povijesti, ali čini mi se da nismo ništa naučili uz povijesti”, naveo je.

Oporba se nije previše osvrtala na ovaj događaj, a Kapović ističe da se fokusiraju na uzroke ovakvih događaja.

“Zeleno-lijeva koalicija danas je imala presicu o blokiranima što je jedan gorući problem koji nam predstoji, traži se da se produži moratorij za plaćanje. Nismo se toliko osvrtali na ovo pitanje. Više se bavimo ekonomskom osnovicom tih problema. Svi ovi problemi proizlaze iz situacije gdje postoji nezadovoljstvo u društvu. Kada imate društvo s takvim problemima, naravno da se različiti oblici društvenih patologija događaju. Čini mi se da treba kretati od osnovice, a ne gledati na to da se to događa iz čista mira”, smatra Kapović.

Budućnost zeleno-lijeve koalicije

Kapović je komentirao i situaciju unutar zeleno-lijeve koalicije.

“Mislim da je suradnja do sada bila dosta dobra i postigli smo određene uspjehe”, kazao je i dodao da su fokusirani na prava radnika.

“Što se tiče koalicije, mislim da je najbolje da se nastavi u smjeru u kojemu smo okrenuli. Međutim, nakon više upita i glasina koje su kolale napisao sam na društvenim mrežama objavu da smo u koaliciji došli do određenih problema jer su nas naši partneri iz stranke Možemo! izvijestili da ne žele podržati KatarinuPeović za gradonačelnicu u Rijeci”, kazao je Kapović i istaknuo da je za njih logično da Peović bude kandidatkinja za gradonačelnicu u Rijeci, kao i Tomislav Tomašević u Zagrebu.

“Oni su iznijeli ideje da se žele profilirati sami u Rijeci, a čini mi se da to nije pametno i mislim da bismo trebali nastaviti ujedinjeno dalje. Mislim da se sve stranke u zeleno-lijevoj koaliciji nadopunjuju i volio bih da tako nastavimo dalje, tim više što vidimo da jačamo i postajemo ozbiljna pozicija, a idemo čak i prema tome da postanemo možda najveća opozicija na ljevici, iako SDP, koji je tu sada najjača snaga, nije prava ljevica. Čini mi se da bi ovakva fragmentacija naše koalicije bi pogodovala upravo SDP-u”, kazao je Kapović.