Kalinić predstavio plan sigurnosti Markova trga…

Kalinić predstavio plan sigurnosti Markova trga…

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić u Novom danu komentirao je sigurnosnu situaciju na Markovu trgu nakon napada na policajca.

Kalinić napominje kako je plan sigurnosti Markova trga napravljen u veljači 2000. godine.

“To što gledamo na televiziji, to su prepreke za pješake. Osobno smatram da policija u ovakvim situacijama treba biti bolje opremljena. Po meni bi ljudi trebali imati duge cijevi. Ovo što je sad prikazano, to je samo za prvu ruku. Trebali bismo imati betonske prepreke. Za sigurnost u Gradu Zagrebu je zadužena PU zagrebačka i oni trebaju štititi”, rekao je Kalinić.

Smatra kako je Vladu i Sabor odavno trebalo izmjestiti negdje drugdje. “U svakom slučaju, mislim da je ovo srce Grada Zagreba. Primjerenije je da se to izmjesti, nego da se Markov trg zatvori”, kaže.

Pojasnio je i što plan Ureda za upravljanje u hitnim situacijama za sigurnost na Markovu trgu podrazumijeva.

“Tu su fizičke odnosno tzv. betonske prepreke, specijalne postrojbe MUP-a i policajci koji moraju biti maksimalno opremljeni što znači duge cijevi, pancirke i zaštitne kacige”, pojašnjava.

Kratko je komentirao i posjedovanje ilegalnog oružja.

“Sad se opet svi čude ilegalnom oružju, ali mi smo s time suočeni još od 1995. Oružje postoji i to je trebalo rješavati na razne načine”, kazao je Kalinić. Donosi N1