Markov trg pod opsadom policije, a stanari Gornjeg grada gube strpljenje: ‘Uzeli su si previše slobode’

Markov trg pod opsadom policije, a stanari Gornjeg grada gube strpljenje: ‘Uzeli su si previše slobode’

Stanarima sve izgleda kao da se više radilo na dojmu – nego stvarnoj sigurnosti

Markov trg pod opsadom policije jer zasjedali su i Vlada i Sabor, a sve dužnosnike trebalo je legitimirati. 

I tu otprilike završavaju vidljive mjere osiguranja najviših državnih institucija, dok stanari Gornjeg grada, ali i turisti, pomalo gube strpljenje. Je li se na Markovu trgu poradilo samo na dojmu ili stvarnoj sigurnosti doznala je Amela Čilić.

Jedan, dva tri…ukupno sedam policijskih punktova oko Vlade i Sabora, no provjere danas nisu tako rigorozne. 

Policajci su dok smo bili ondje uglavnom služili kako bi zbunjenim građanima pokazivali kuda se obilazi. Informirali su i rijetke turiste.

“Nismo mogli ući u crkvu da vidimo kakva je iznutra, pa nam je to malo razočaravajuće…ali razumijemo”, izjavio je Jualco Martinez, turist iz Španjolske.

Iza ograde mogu automobili – koji voze ministre, novinari – koji prate Vladu i Sabor i zastupnici – koji u svemu tome ne vide puno smisla.

“Ovo nije kineski zabranjen grad, ovo je građansko javno dobro. Osim što ovdje stoluju hrvatski vladari, ovdje žive ljudi kojima je također onemogućen život”, poručio je Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik.

A građani pomalo gube strpljenje.

“Po meni ne bi trebali biti ovdje ni Sabor ni Vlada, previše su si, bez obzira na status uzeli slobode da si mogu dozvoliti dolaženje u automobilima i zauzimanje prostora”, kazao je Mirsad Piplić, stanovnik Gornjeg Grada.

“Pa zato što sad na gornji grad dolaze s autom i oni koji prije nisu smjeli, znači sad policija pita samo šta trebaju, znači oni dovoljno da kažu da rade na Gornjem gradu i hop, autom su na Gornjem gradu. I još je veći, još je veća količina auta nego prije”, izjavila je Sandra Mišić, stanovnik Gornjeg Grada u Zgarebu.

Naoružana i dalje samo pištoljima, policija legitimira vozače, te bez daljnje provjere pušta dalje – pa stanarima sve izgleda kao da se više radilo na dojmu – nego stvarnoj sigurnosti.

Ulica Tituša Brezovačkog kojom je napadač u ponedjeljak i stigao pred Vladu i zapucao prema policajcu, i dalje je otvorena.

A uz višak automobila, Trgu svetog Marka mogao bi se dogoditi i višak smeća, jer na plato više ne smiju ni ulični čistači. Donosi RTL