Miroslav Škoro o Penavinoj izjavi: “On je pokušao sve to sagledati trodimenzionalno”

Miroslav Škoro o Penavinoj izjavi: “On je pokušao sve to sagledati trodimenzionalno”

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u srijedu je, nakon sastanka Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, u Saboru komentirao situaciju u Hrvatskoj i izjave nakon napada na Markovom trgu.

Na početku je rekao da nije ovlašten davati izjave o temama sastanka. “Otvoreno smo porazgovarali, ali nije bilo ništa što ne smije čuti javnost. Mislim da treba dati maksimalnu podršku radu i DORH-a, policije, USKOK-a i SOA-e, samo ih treba depolitizirati. Sad je takva situacija da je njihovo imenovanje podložno politici”, rekao je Škoro i dodao da mu nije jasno odakle cure informacije te da misli da nedostaje koordinacije. Također, istaknuo je i da podržava osnivanje istražnog povjerenstva jer bi to bilo “dizanje demokratskih standarda u Hrvatskoj”. Piše NACIONAL

Komentirao je Škoro i pucnjavu na Markovu trgu koja se dogodila u ponedjeljak ujutro. “Što se tiče tog slučaja, žao mi je što se to dogodilo, oštro osuđujem bilo kakav čin terorizma i radikalizma. Policajcu želim brz oporavak, sućut obitelji mladića. Domovinski pokret nikad nije bio na tom tragu. Kad nemaš odgovor, a kriv si, onda tražiš krivca u nekom drugom. HDZ je na vlasti barem 20-ak godina, Plenković je na vlasti koliko je, on vuče poteze s ministrima koji se redaju kao na pokretnoj vrsti, zbog kojih je narod frustriran i Plenković bi se trebao zamisliti nije li on taj koji drastično polarizira društvo. Nije mislio na Domovinski pokret sigurno.”

Potom se osvrnuo na konkretne izjave Hrvoja Zekanovića, Karoline Vidović Krišto i Ivana Penave. “Što se tiče Zekanovića koji govori o hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, pa zar nije to to? Oni trguju i relativiziraju i dogovaraju se tko će biti državni tajnik, ministar. Što se tiče izjave Krišto, ona je bila figurativna nakon činjenice da je bilo puno propusta u osiguranju. Ona je samo rekla da neće pomoći ni da se stavi tenk da se nastavi normalan život što moramo nastaviti. Penava je pokušao sve to sagledati trodimenzionalno. Osuđujemo tragediju, radikalizaciju, terorizam, no to je posljedica određenog nezadovoljstva, neke poruke ukazuju na to”, rekao je Škoro.

Poručio je da nije psiholog nego političar. “Stavljate me u poziciju da se ograđujem od onoga što je rekao Penava. Stvar se postavlja inverzno. Dogodila se tragedija koja ima razloge i sad treba svesti na to da je Domovinski pokret kriv za to, za boga miloga, to je kriva teza. Nije isto promatrati svijet iz Zagreba, Banskih dvora, i iz Vukovara”, kazao je.

Upitan kakve veze ima Vukovar s događajima na Markovom trgu, rekao je: “Domovinski pokret osuđuje terorizam i radikalizam, ograđuje se, ne želi u tome sudjelovati, to je problem aktualne vlasti koju su generirali duopol SDP-HDZ. Možemo se ponašati kao nojevi, ali Domovinski pokret to neće raditi.” Piše NACIONAL