Prvi istup novog ruskog veleposlanika: ‘Putinov buldožer? Ne znam kakve veze taj nadimak ima sa mnom‘

Prvi istup novog ruskog veleposlanika: ‘Putinov buldožer? Ne znam kakve veze taj nadimak ima sa mnom‘

S gospodinom Milanovićem nisam se dotaknuo te teme. Malo smo popričali o mogućim isporukama energenata iz SAD-a, kazao je

Rusija od danas i formalno ima novog veleposlanika u Hrvatskoj, Andreja Nesterenka. Kao i njegov prethodnik, Anvar Azimov, Nesterenko je na početku mandata u Zagrebu položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tijekom svog diplomatskog staža, koji je počeo još 1977. godine, Nesterenko je, uz ostalo, bio i glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zbog vrlo oštrog istupanja u javnosti tijekom veleposlaničkog mandata u Crnoj Gori, u razdoblju prije ulaska te zemlje u NATO, tamošnji su mediji Andreja Nesterenka prozvali “Putinov buldožer”.

– Ja s građevinskim poslovima nikad nisam ništa imao. Ne znam po kojoj se logici pojam buldožera veže uz mene, a pogotovo uz našeg predsjednika koji vodi politiku poštovanja svih država. Buldožer je jak, moćan građevinski stroj koji raznosi ili skuplja na gomilu građevinski otpad. Kakve onda veze pojam buldožera ima sa mnom? Došao sam u Hrvatsku s najboljim i najiskrenijim namjerama, da bih radio na razvijanju odnosa naših dviju zemalja – kazao je Nesterenko u intervjuu za HRT.

U posjet Hrvatskoj 27. listopada stiže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Na pitanje je li taj posjet prethodnica posjetu predsjednika Vladimira Putina Hrvatskoj 2021. godine i je li realno očekivati u skoroj budućnosti posjet ruskog predsjednika u Hrvatsku, kazao je kako ne isključuje da će se ta tema  spomenuti tijekom posjeta ministra Lavrova Zagrebu. 

Foto: Ured predsjednika RH/Tomislav Bušljeta

– Nažalost Sergej Lavrov ne može provesti više vremena u Zagrebu jer nakon toga odlazi u Sarajevo. Ali 27. listopada susrest će se s ministrom Grlićem Radmanom, premijerom Plenkovićem i predsjednikom Milanovićem. Predsjednik Milanović, kojemu sam danas predao vjerodajnice, ostavio je na mene vrlo snažan dojam. Čini mi se da ima vrlo široko znanje iz mnogih područja, zaključujem to nakon što smo pretresli mnoga pitanja. Moj je dojam da je predsjednik vrlo zainteresiran za to da se hrvatski interesi štite posvuda i u svemu – kazao je.

Komentirao je i dolazak američkog državnog tajnika Mikea Pompea Hrvatskoj te kako je on doživljen u Moskvi i je li o tome pričao s predsjednikom Zoranom Milanovićem prilikom predaje vjerodajnica. 

– S gospodinom Milanovićem nisam se dotaknuo te teme. Malo smo popričali o mogućim isporukama energenata iz SAD-a. Budući da vaše čelništvo vodi višestranu politiku na tom području i nastoji uzeti u obzir sve ponude, i one drugih država, a što je potpuno razumljivo. Gospodin Pompeo pokušao se usidriti kod vas u jugoistočnoj Europi. Vidio sam da je pregovarao, ali nisam u konačnici vidio nikakvo sidro. Da je došao sa sidrom, morao bi ga predati hrvatskoj strani i baciti ga negdje kod Dubrovnika ili u okolici. Ispravite me ako griješim, ali moj je dojam da su Hrvati vrlo ponosan narod. Neovisni ste i suvereni i provodite politiku koja odgovara interesima vlastitog naroda. Budu li vam dolazili diplomati stranih zemalja i bacali kod vas nekakva sidra, mislim da će to pokazivati nedostatak poštovanja. Vi sami određujete okvire svoje vanjske politike i sami možete ocjenjivati postupke gostiju iz inozemstva. Nadam se da ćete tako i nastaviti – kazao je za HRT.