VIDEO: Plenković teško optužio Penavu, Vidović – Krišto i Bujanca za radikalizaciju koja dovodi do napada kao na Markovu trgu…

VIDEO: Plenković teško optužio Penavu, Vidović – Krišto i Bujanca za radikalizaciju koja dovodi do napada kao na Markovu trgu…

Andrej Plenković je na konferenciji za medije ustvrdio da je napad na Markovu trgu pokušaj teškog ubojstva i da ima elemenata terorističkog akta. Ovo je ozbiljna situacija koja zahtjeva koji su motivi ovakvoga čina… Ovo je radikalizacija, rekao je.

Prozvao je Ivana Penavu i Karolinu Vidović Krišto zbog neprimjerenih izjava nakon pucnjave.

– Da je bio neki drugi dan, svi ste mogli biti ispred vrata. Srećom, to se nije dogodilo. Sreća u nesreći je da je ovo bio gotovo amaterski pokušaj akta s elementima terorističkog čina. No, uvjeren sam da će policija, DORH i SOA, da mlad čovjek dođe u poziciju da odluči napraviti nešto ovako. Moramo se pitati kako je došlo do ovakve radikalizacije. Ovo je ponašanje koje je sigurno uvjetovano informacijama kojima je bio izložen, nekome tko je na njega utjecao, izvorima iz kojih se napajao da učini ovako nešto. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran. Moramo se zapitati tko su akteri, pa i u političkom životu, koji podupiru nesnošljivost, poput Penave i Vidović Krišto, koji su dali neprihvatljive izjave – kazao je premijer.

“To je i dio odgovornosti na dio medijskih aktera. Ne vas ovdje, nego onih koji u svojim emisija potiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba”, rekao je.

“Mi vodimo politiku uključivosti i ima onih aktera na političkoj sceni koji se s tim ne slažu. Naša utakmica se odigrala 5. srpnja i građani su tada jasno rekli kome žele dati povjerenje, HDZ-u i parterima, ne nekome drugome, krajnje desno ili krajnje lijevo i to su činjenice o kojima isto možemo danas govoriti.

Apeliram na sve političke aktere, pa i medijske, komentatore, sve kuće, da podignemo razinu odgovornosti, podržavanja i uvažavanja, jer samo tako možemo stvarati kulturu koja neće dovesti do ponašanja kakvo smo vidjeli u ponedjeljak. Onaj koji nema dovoljno iskustva možda nema dovoljno informacija i dolazi u situaciju da radi stvari koje smo vidjeli i u ponedjeljak. Ja taj čin osuđujem i smatram da se moramo pozabaviti ovim fenomenom na društvu, ozbiljnije i detaljnije nego do sada”, rekao je.