Andrej Nesterenko: Čitao sam Tuđmanovu biografiju, osjetio sam potrebu doći mu na grob…

Andrej Nesterenko: Čitao sam Tuđmanovu biografiju, osjetio sam potrebu doći mu na grob…

Novi ruski veleposlanik u Hrvatskoj, karijerni diplomat i bivši glasnogovornik tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko, jučer je predao vjerodajnice hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću. O tome što očekuje od svog mandata u Hrvatskoj, kako ocjenjuje odnose dviju država, o LNG-u i ruskom plinu te o važnom dolasku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Hrvatsku razgovarali smo nakon što je položio cvijeće na grob i odao počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Piše Večernji list

Zašto ste odmah nakon predaje vjerodajnica, kao prvi potez u mandatu, odlučili doći na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana?

Kad sam prvi put došao na Balkan, trudio sam se pročitati što više članaka i knjiga o ovoj regiji, njezinu razvoju i povijesti. Povijest Hrvatske pokazala se jako zanimljivom, razvijali ste se uz druge balkanske narode, imali različite etape povijesti, ali na kraju došli ste do neovisnosti. Sa zanimanjem sam čitao biografiju dr. Franje Tuđmana i znam da se razvijao prvo kao vojnik, a onda kao političar. Ako se dobro sjećam, bio je sudionik partizanskog pokreta. Dr. Tuđman ostavio je značajan trag u povijesti cijele regije i hrvatskog naroda. Bio je prvi predsjednik RH i to govori mnogo – hrvatski mu je narod izrazio povjerenje i u povijesti će ostati kao značajni političar i prvi predsjednik RH. I puno govori činjenica da je više puta bio izabran, ukazuje na povjerenje koje su mu ukazali građani. Zbog svega toga, osjetio sam da trebam doći na grob predsjednika Tuđmana i staviti ovu košaru s cvijećem.

Zovu vas Putinov buldožer. Hoćete li biti žestoki u Hrvatskoj?

Sa zanimanjem sam pročitao članak u kojem su me tako nazvali i nisam se uvrijedio. Nikada nisam radio u građevinarstvu da bi me nazvali buldožerom. Buldožer mora čistiti smeće koje je ostalo nakon građenja, a ja ne vidim nikakvo smeće u našim odnosima. Kao što sam rekao, vidim samo prostor za suradnju. Buldožeri neka stoji u dvorištu autora članka i čekaju.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE